Nedelja mironosica svečano proslavljena u Visokim Dečanima

Nedelja mironosica, druga nedelja nakon Vaskrsa, svečano je danas proslavljena u manastiru Visoki Dečani.
Image

Svetoj liturgiji prisustvovalo je preko 300 vernika iz raznih krajeva, a posebno mnogo dece, saopšteno je na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

„Ceo dan manastir posećuju gosti koji dolaze da se pomole u crkvi i poklone moštima Svetog Кralja Stefana Dečanskog. Srpske pravoslavne svetinje žive punim bogoslužbenim životom, uprkos tenzijama na Kosovu. Kada vernici prisustvuju bogosluženjima i posećuju naše svetinje, oni pokazuju važnost ovih mesta za sve nas, naš identitet i naš duhovni život. Svako okupljanje je prilika da se pošalje poruka mira i ljubavi, jer se na svakoj službi molimo za sve ljude i mir u svetu“, navodi se u objavi.

Otac Sava je u svojoj besedi, pored praznika Svetih žena mironosica i značaja uloge žena u istoriji Crkve, posebno istakao da „Crkva Hristova nije bilo kakva organizacija kao mnoge u ovom svetu, već pre svega svetotajinski događaj koji se projavljuje gde sveštenoslužitelj sa vernim narodom prinosi Evharistiju u Liturgiji na kojoj se svi verni pričešćuju svetim Tajnama i potvrđuju da su jedna zajednica i jedno Telo Hristovo“. 

„Na svakoj Liturgiji prisutna je cela saborna (katoličanska) Crkva kao punoća sabranja svih u Hristu. Crkva kao kvasac zakvašuje celu tvorevinu i sve priziva i privodi u jedinstvo sa Bogom“, kazao je otac Sava Janjić.Today at the Visoki Dečani #Monastery, we solemnly celebrated the Sunday of the Myrrh-bearing Women, the second Sunday after Pascha (Easter). Over 300 faithful from various regions, and especially many children, attended the Divine Liturgy. Throughout the day, guests visit the… pic.twitter.com/LZ4DXbC2FX— Dečani Monastery (@DecaniMonastery) April 30, 2023


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.