Nedeljković osuđen na osam meseci zatvora

Nikola Nedeljković, mladić iz Beograda koji je uhapšen na Gazimestanu tokom obeležavanja Vidovdana 28. juna ove godine, osuđen je u Prištini na kaznu zatvora od osam meseci "za ...
Image

Vreme koje je Nedeljković proveo u pritvoru biće uračunato u kaznu. Okrivljeni je dužan da plati 80 evra sudskih troškova i taksi. Na presudu je moguće uložiti žalbu, javlja Kim.

Tužiteljka Elza Bajrami Kastrati tražila je da se Nedeljković proglasi krivim i „dobije kaznu u skladu sa zakonom“.

Izricanju presude prisustvovali su Nedeljkovićevi roditelji.

Nikolina majka Slobodanka je kazala da njen sin nije kriv i dodala da nije očekivala ovakvu „skandaloznu kaznu“.

„Ovako je mogao biti kažnjen svako ko je bio na Gazimestanu“, rekla je ona.

Danas je ispitivan i treći svedok, policajac koji je učestvovao u hapšenju ovog mladića. On je ponovio da je Nikola uzvikivao „Ubij Šiptara“ i „Kosovo je Srbija“.

Advokatica odbrane Jovana Filipović ranije tokom dana kazala je da dokazi koje su izneli svedoci, trojica policajaca, nisu relevantni i da je simptomatično da su pomenuta skandiranja samo oni čuli.

Filipović: Uložićemo žalbu

Advokatica Jovana Filipović najavljuje da će u uložiti žalbu na presudu Osnovnog suda u Prištini kojom je Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda određena zatvorska kazna u trajanju od osam meseci. Rok za podnošenje žalbe je 15 dana od dana izricanja presude, prenosi Kim.

„Žalba će biti uložena u zakonskom roku i samo možemo da se nadamo da će Apelacioni sud imati više razumevanja i da će doneti jedinu zakonitu odluku, a to je da Nikola nije kriv. Delo koje se njemu stavlja na teret ne postoji, odnosno nije ga počinio Nikola, a ni bilo koje drugo lice. Nadamo se da će pravda biti ipak dostižna. Odluka je na sudu“, rekla je Filipovićeva nakon izricanja presude.

Ona je istakla da se radi o nameštenom slučaju.

„To je pokušaj da se jedno nelegalno i protivzakonito hapšenje opravda, da se dovede u zabludu šira narodna masa jer je sve to, naravno, bilo i medijski propraćeno i da se na taj način osudi lice samo na osnovu izjave tri svedoka koji su pripadnici Policije, a koji su rekli da su čuli Nikolu da je uzvikivao 'Ubij Šiptara', a da to u 21. veku nisu snimili niti telefonom, niti kamerama. Svi dobro znamo da je cela manifestacija Vidovdana snimana, od početka do kraja. Nijedan video-zapis ne postoji, niti bilo kakav snimak koji bi potvrdio tvrdnje tužilaštva. Međutim, danas smo videli da je Nikola ipak osuđen i to na visoku kaznu zatvora, od osam meseci“, kazala je advokatica.

Filipovićeva je dodala da ovakva kazna pokazuje da na Kosovu može bilo ko da uperi prst u nekoga i da za izmišljene reči taj neko može da odgovara.

Majka Nikole Nedeljkovića: Moje dete ne mrzi nikoga

Majka Nikole Nedeljkovića, mladića koji je osuđen na osam meseci zatvora zbog krivičnog dela raspirivanja etničke mržnje i netrpeljivosti, kazala je novinarima nakon izlaska iz sudnice da je odluka skandalozna i politička, prenosi Kim.

„Nismo se nadali ovome. Ovo je čisto politički slučaj. Osuđeno je dete bez ikakve krivice, ništa uradio nije. Ovo što se njemu stavlja na teret to je moglo da se desi stavi na teret bilo kome na Gazimestanu. Znači, svih hiljadu ljudi, možda i više koliko je bilo, svakome je ovo moglo da se kaže. Doveli su lažne svedoke koji su očigledno lagali. Sve je namešteno“, rekla je Slobodanka Nedeljković.

Vidno potreseni roditelji su očekivali oslobađajuću presudu za njihovog sina koji je uhapšen na Gazimestanu 28. juna ove godine. Naime, njega su trojica kosovskih policajaca uhapsila zbog, kako su istakli na sudu, uzvikivanja – „Ubij, ubij Šiptara“, „Kosovo je Srbija“, „Sve je Rusija, Kosovo je Srbija“, ali i zbog nošenja zastave na kojoj je pisalo „Nema predaje“.

Nikola je inače, prvi put boravio na Gazimestanu ove godine tokom obeležavanja Vidovdana. Kako je i sam rekao danas pred sudijom, pomenutu zastavu je kratko držao zbog fotografisanja, a jedino što je govorio je „Kosovo“, „Srbija“ zajedno i sa osatlim okupljenima koji su skandirali nakon parastosa na Gazimestanu.

Majka Slobodanka napominje da je njen sin redovan student, uzoran mladić koji nikada nije osuđivan, niti je počinio ikakvo krivično delo.

„Ne vidim razlog da ga osudi samo zato što je držao zastavu. Tih zastava sam videla po Kosovu bezbroj. Da je on rekao 'Ubij Šiptara'… Mi imamo prijatelje Albance kojima smo pomagali, koje je moj muž vozio, ne zna se koliko puta za ovih pet, šest godina svugde po Beogradu, po bolnicama. Pomagali smo detetu od dve godine, albanskom detetu, da se leči u Beogradu. Svake nedelje smo albanskim autobusom slali lekove za to dete i hvala Bogu da se izlečilo. Mi ne mrzimo Albance, nemamo ništa protiv albanskog naroda. Moraju da me razumeju sve majke, i albanske i naše, kako je meni, sada, u ovom trenutku. Moje dete ne mrzi nikoga. Došao je da obiđe manastire ovde na Kosovu i da pruži podršku našem narodu na Kosovu. Ne mrzi nikoga. Ovo je skandal. Čisto ispolitizovan slučaj. Svako njegovo ročište je bilo povezano sa pregovima u Briselu. Da li se na ovaj način svete svim Srbima, ne znam, ali moje dete ispašta za sve Srbe očigledno. Ne znam stvarno, stvarno je skandalozno“, ponavlja majka.

Na kraju, dodaje da Nikolino suđenje pokazuje odnos kosovskog pravosuđa prema Srbima na Kosovu.

„Ovo pokazuje da svaki Srbin može biti osuđen, eto zato što je neki policajac rekao da je nešto video. Prošle godine su ova tri policajca rekla isto za Ristu Jovanovića iz Crne Gore, da je rekao „Ubij Šiptara“. Isto nisu imali dokaza. On je osuđen na šest meseci zatvora i preinačeno je u novčanu kaznu“, kazala je Slobodanka.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.