09:39, 23.05.2020Izvor: Prva / B92

Nema kraja problemu: Auto-put niče kod Dečana, odluku suda niko ne poštujeKosovske vlasti odbijaju da izvrše odluku sopstvenog Ustavnog suda u vezi sa zemljištem manastira Visoki Dečani. Od ove odluke prošlo je četiri godine.

nema-kraja-problemu-auto-put-nice-kod-decana-odluku-suda-niko-ne-postuje

Foto: Radio Kontakt Plus

"Zemljište se ne upisuje u katastar zato što se tome protive u Opštini Dečani, iza koje stoje najmoćniji klanovi ovog dela pokrajine pod uticajem Ramuša Haradinaja, koji je bio protiv toga svih prethodnih godina", rekao je iguman manastira Dečani Sava Janjić.

On smatra da cilj tih krugova nije da manastiru oduzmu imovinu, već i da naprave auto-put pored manastira.

Prema Janjićevim rečima, postoji opasnost da se radovi nastave i u zabranjenoj zoni oko manastira, što je zakonom zabranjeno.

Gradonačelnik Dečana, kao i njegovi prethodnici, kaže da zemljište ne pripada manastiru već je javno dobro.

Kancelarija EU i OEBS podstiču kosovske vlasti da sprovedu odluku Ustavnog suda od 19. maja 2016. godine u vezi spora sa manastirom Dečani.

Povodom ovog slučaja oglasila se i Ambasada SAD na Kosovu iz koje kažu da očekuju da Vlada upiše zemljište u katastar.

Manastiru Visoki Dečani je 1946. godine oduzeto 700 hektara zemlje. Međutim, država Srbija 1997. godine vraća manastiru 24 hektara, što zajedno sa dvadesetak hektara, koliko je manastir imao do tada – čini 55 hektara zemlje.

Vraćenih 24 hektara je redovno ubeleženo u katastar, ali ih nakon 1999. lokalna kosovska vlast ne priznaje. Iako manastir i dalje koristi tu zemlju, opštinske vlasti počinju da osporavaju vlasništvo manastira nad tih 24 hektara.

UNMIK je tada odlučio da manastir nastavi da koristi ovo imanje sve do rešavanja spora na sudu.

Tokom proteklih godina međunarodni zvaničnici upućivali su apel kosovskim vlastima da sprovedu odluku Ustavnog suda Kosova iz 2016. kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Dečani nad 24 hektara zemlje koju manastir koristi.

Bratija manastira Dečani ima i druge probleme, crtanje grafita, kamenovanje, granatiranje…

Ovaj manastir je jedini objekat SPC koji još uvek čuvaju vojnici KFOR-a.

Manastir se nalazi na UNESCO-ovoj listi svetske kulturne baštine.


Tagovi: PravosuđeSPCUstav

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije