Nema naznaka da će Priština odložiti odluku o preregistraciji i kažnjavanje

U Prištini, barem iz redova vlasti, nema nikakvih naznaka da bi moglo doći do odlaganja odluke o preregistraciji i planiranog kažnjavanja onih koji voze sa srpskim tablicama. 
Image

Treba li kosovska vlada da odloži meru o srpskim registarskim tablicama, kako 21. novembra ne bi došlo do novih tenzija – u Prištini su različitog mišljenja.

O situaciji na severu Kosova se danas oglasio predsednik kosovske skupštine Glauk Konjufca koji je rekao da su aktuelna dešavanja „pokušaj Srbije da destabilizuje Kosovo“, što neće postići.

„Sve je to pokušaj Srbije da destabilizuje Kosovo kako bi za pregovaračkim stolom nametnula bolje uslove Srbiji. Mi, kao Republika Kosovo, ne prihvatamo ovaj jezik. Ovo je jezik ucena, blokada i nasilja“, kazao je Konjufca.

Poznavaoci političkih prilika u Prištini smatraju da je kosovska vlada odbijanjem zahteva SAD omogućila Srbiji realizovanje scenarija za podelu severa.

Poslanik Samoopredeljenja Haki Abazi, koji u poslednje vreme samostalno deluje, rekao je da je urušavanje odnosa sa međunarodnom zajednicom postiglo alarmantni nivo.

„Naši partneri i saveznici nedvosmisleno zahtevaju da ispunimo obaveze koje je potpisalo Kosovo, tako da Srbija nema izgovora i manevarskog prostora. Dobro ili pogrešno, ovo nije glavno pitanje, niti nam ide u prilog da dalje razgovaramo. Alarm koji je podignut, kao i nastali problem, stvorilo je pitanje koliko smo narušili naše odnose sa međunarodnim saveznicima“, naveo je Abazi.

A lider opozicione stranke Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je na održavanje sednice kosovske skupštine i predložio rezoluciju u četiri tačke za izlazak iz situacije na severu Kosova.

„1. Vlada Republike Kosovo da odmah donese odluku o odlaganju primene sporazuma o tablicama, i to sve do ‘konačnog sporazuma o uzajamnom priznanju sa Srbijom’. 2. Institucije Kosova da započnu intenzivne razgovore sa građanima srpske nacionalnosti za njihov povratak u institucije i povratak međusobnog poverenja. 3. Vlada Kosova da započne intenziviranje komunikacije sa svim relevantnim akterima, uključujuci i opoziciju – kao nešto što je neophodno za prevazilaženje nastale situacije. 4. Zahtevamo samit u SAD, sastanci od nekoliko dana do zaključenja konačnog sporazuma o priznanju Kosova i Srbije“, predložio je Haradinaj.

U međuvremenu, kosovska predsednica Vjosa Osmani pozvala je političke stranke na sastanak 14. novembra kako bi se dogovorili oko određivanja datuma za održavanje vanrednih izbora za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.