20:46 | 26.05.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Nemačka vlada: Bundesver nastavlja da učestvuje u KFOR-uNemačka će nastaviti da učestvuje u KFOR-ovoj misiji na Kosovu. Savezna vlada je produžila mandat nemačkim oružanim snagama do kraja juna 2023. - saopšteno je iz nemačke vlade. Odluka Bundestaga, međutim, tek sledi. 

nemacka-vlada-bundesver-nastavlja-da-ucestvuje-u-kfor-u

Foto: Bundesver/PAO KFOR

Iz nemačke vlade navode i da je situacija na Kosovu uglavnom stabilna i mirna, ali i da "još uvek postoji potencijal za sukob i eskalaciju u regionu":

"Normalizacija političkih odnosa sa Republikom Srbijom se ne nazire. Na severu Kosova u bilo kom trenutku mogu ponovo da nastanu sukobi. Neočekivani incidenti i politička nestabilnost na Kosovu moraju se sprečiti kako bi se obezbedio mir i stabilnost u regionu u budućnosti. Misija KFOR je dala značajan doprinos tome u proteklih 20 godina. Uz produženje mandata KFOR-a, Nemačka može da nastavi da podržava Republiku Kosovo".

Navode i da su politička stabilizacija Kosova i vojno obezbeđenje mirovnog rešenja prioriteti misije KFOR-a - i dodaju: 

"Politička stabilnost nije važna samo za sam region, već i za nemačku i evropsku bezbednosnu politiku. Neophodnost misije dodatno je povećana ruskim agresorskim ratom u Ukrajini".
Tagovi: NemačkaKFOR NATOKosovo

Povezane vesti


Najčitanije


09:30 | 12.08.2022


Najnovije