Nemačka vlada odlučila o produženju mandata Bundesvera u KFOR-u: „Stare tenzije mogu ponovo da se razbuktaju, posebno na severu“

Nemačka Savezna vlada donela je odluku o još jednom produženju misije nemačkog Bundesvera na Kosovu, u okviru KFOR-a. Odluka će biti konačna nakon rasprave i odobrenja u Bundestagu. 
Image

„Ovim raspoređivanjem nemački vojnici stabilizuju situaciju u Republici Kosovo i čitavom regionu Balkana. Ovo je važan doprinos mirnom suživotu u Evropi“ – navode iz nemačke vlade. 

Iako navode da se situacija na Kosovu i regionu Zapadnog Balkana „značajno stabilizovala“ od početka misije (1999. godine), a da je zato NATO poslednjih godina mogao „postepeno i značajno“ da smanji svoje snage, te da je u toku dijalog u cilju normalizacije odnosa između Srbije i Kosova – ocenjuju da „i dalje postoji potencijal za eskalaciju“. 

„Stare tenzije mogu ponovo da se razbuktaju, posebno na severu Kosova“ – ocenjuju.

„Prisustvo Bundesvera u KFOR-u je i dalje neophodno zbog postojećeg potencijala eskalacije u regionu, kao bezbednosnog garanta i dopuna bezbednosnim strukturama. Zato će Nemačka nastaviti da podržava ovu misiju u okviru NATO-a za vojno očuvanje mira u regionu Balkana. Ovo je preduslov za dalji politički, društveni i ekonomski razvoj u Republici Kosovo do normalizacije odnosa sa Srbijom. Obe zemlje tako mogu otvoriti izglede za članstvo u EU“ – dodaju. 

Nemački Bundestag će o ovoj odluci raspravljati u prvom čitanju između 10. i 12. maja i glasati u drugom čitanju 26. maja 2023. godine.

Gornja granica za nemačko osoblje u KFOR-u je 400 vojnika, a misija bi trebalo da bude produžena do 30. juna 2024. godine.

Podsećaju da je mandat u KFOR-a u osnovi neograničen, a da savezna vlada svake godine podnosi parlamentu zahtev za konsultacije i donošenje odluke. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.