19:57, 11.06.2020Izvor: RTK 2

Nevreme u Dobrotinu pričinilo veliku materijalnu štetuSnažno nevreme praćeno kišom i gradom koje je prethodnih dana pogodilo Kosovo, nanelo je veliku štetu usevima i voćnjacima u Dobrotinu.

nevreme-u-dobrotinu-pricinilo-veliku-materijalnu-stetu

Foto: RTK 2

Meštani Dobrotina kažu da ne pamte veće nevreme. Za nepunih sat vremena, vodena bujica se slivala niz ulicu, prodirući u dvorišta, baste i bunare. Grad veličine lešnika opustošio je useve, voćnjake itd.

“Bila je tolika voda da nismo mogli ni u dvorište da izađemo. Dvadesetak minuta je trajala 'provala oblaka', voda je ušla u baštu, u plastenik. Jagode su uništene, voda iz šahte je izlazila, kanalizacija. Trenutno voda nije za piće”, kaže Suzana Gačić.

“Voda sa brda se, pošto nema kanala, probijala kroz šahte, pa je kroz zemlju prodrla u bunar. Trenutno smo bez pijaće vode. Mi smo četvoročlana porodica, imamo tri deteta... Trebalo bi neko te kanale da očisti, nije to prvi put da se dešava. Kad je jako nevreme, sa brda odozgo, sve se slije u naše dvorište“, dodaje Gačić.

“Bila je velika oluja, grad veličine lešnika, sreća nije dugo traja... Bila je 'provala oblaka', ne pamtim da je voda jurila ovoliko... Voće je uništeni, sve je uništilo, krompir, paprika, pšenica,sve...” - kaže Radovan Gačić.

I u Donjoj Gušterici je bilo grada, ali slabijeg intenziteta pa je pričinjena manja šteta, kaže agronom Vojislav Dekić.

“Ima manjih oštećenja na voćnjacima, ima opalog lišća, slomljenih grančica... Nije veliki gubitak, oko 10%. Međutim, kod kukuruza, u susednom selu Dobrotinu, oštećenja su izuzetno velika, više od 50%...” - poručio je Dekić.  

Obilne padavine mogu prouzrokovati bolesti voća, dok velika količina vlage utiče na pojavu žitne rđe i pepelnice, kao i oštećenja lisne mase kod pšenice.


Tagovi: SrbiPoljoprivredaKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije