„Ni Albanci ni Srbi ne žele sukobe, rat se ne vodi tuđom decom“

„Odnos na relaciji Beograd-Priština je jako zabrinjavajuć“, izjavio je danas lider Građanske inicijative „Srpski opstanak“, Aleksandar Arsenijević.
Image

Kaže da je njega kao i sve građane potresla izjava Kurtija „da je Kosovo danas spremnije za rat nego 1998“. 

Zbog toga, dodaje, među građanima vlada veliki strah.

„Šalju svoju decu kod rođaka u centralnoj Srbiji, jer očekuju neke potencijalne sukobe na teritoriji severa Kosova“, naveo je Arsenijević na današnjoj konferenciji za medije.

Poručio je onima „koji zagovaraju rat“ da se „rat ne vodi tuđom decom, da ni Albanci ni Srbi na Kosovu ne žele rat, da naša krv nije voda, a ni mastilo da bi se sa njom sutra bilo kakvi sporazumi potpisivali“.

Iako je situaciju zbog koje, kako kaže, kod građana vlada veliki strah, ocenio „zabrinjavajućom“, smatra da se „ništa značajno neće desiti“, jer su, kako je naveo, Evropska unija i NATO uložili svoje napore da do eskalacije sukoba ne dođe. Ukoliko do toga ipak dođe, Arsenijević ima plan kako da zaštiti civile.

„Razgovarali smo sa prevoznicima, razgovaraćemo sa još njih, da naše građane u autobusima, ako KFOR ne uspe da obuzda situaciju na terenu, da odvezu u baze KFOR-a, tiče se i sredina južno i severno od Ibra kako bi se sprečilo stradanje civila u tom sukobu“, naveo je Arsenijević.

Govoreći o reciprocitetu koji Kosovo planira da primeni kada su u pitanju lične karte, ukazuje da se time stvaraju veliki problemi i profesorima i studentima Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a koji dolaze iz centralne Srbije.

Problem se stvara i supružnicima od kojih jedan od njih ima kosovske papire, a drugi ne može da ih dobije, jer je rođen van Kosova.

„Oni će biti stranci u rođenoj kući. Mi smo za to da svako ko je sahranio svoje pretke i ko je ovde rođen i ovde stvara porodicu ima podjednako pravo za život na Kosovu. Ovime se to ukida određenim građanima“, ukazuje Arsenijević.

Arsenijević kaže i to da Kurti, koji se bori protiv Rusije i agresije na Ukrajinu, „daje adut u ruke Rusiji“ odlukom o registarskim tablicama, jer se, dodaje, predsednik te zemlje, Vladimir Putin, poziva na presedan kada je u pitanju Kosovo.

„Tablice tri republike, tri samoproglašene države na svetu koje nemaju stolicu u UN-u, koje u nazivu tablica nose R kao oznaku republike – Republika Kosovo, Donjecka narodna republika, Luganska narodna republika, što znači da će se Rusija legitimno pozvati na presedan RKS tablica i zatražiti priznavanje od celog sveta za tablice LNR i DNR.“

Rešenje, kako navodi, vidi u „neutralnim KS tablicama“, koje je Priština u međuvremenu ukinula.

„Te tablice bi građani sigurno prihvatili“, poručio je Arsenijević. 

Lider Građanske inicijative „Zubin Potok“, Milija Biševac, kaže da sam briselski proces nije transparentan, te da građani do zadnjeg trenutka nisu bili upućeni u sam tok pregovora. Izrazio je potrebu da se građani uključe u dijalog. 

Kada je u pitanju bezbednosna situacija, kaže da „smo svedoci svakodnevnih incidenata“.

„Mogu slobodno da kažem da se u Zubinom Potoku svakodnevno kreću pripadnici specijalne Kosovske policije naoružani dugim cevima, koji neprofesionalno obavljaju svoj posao. To znači da zastrašuju narod koji živi u okolnim selima i koji se kreće lokalnim putevima, pretresaju vozila, sve sa dugim cevima, što unosi veliki nemir kod nas građana“, navodi Biševac.

U vezi sa tim, upitao je predstavnike Srpske liste, kao i gradonačelnika Zubinog Potoka, Srđana Vulovića, šta su učinili da spreče svakodnevne akcije specijalne jedinice.

„Jedna od aktuelnih tema jeste pravljenje novih baza za pograničnu policiju u Zubinom Potoku i na Jarinju gde jednostavno građani nisu upućeni zašto postoji potreba za tako nečim. Gradonačelnik i niko od predstavnika Srpske liste nije se udostojio da se obrati građanima šta se dešava i šta su oni učinili povodom toga da se diplomatskim putem utiče da ti isti specijalci na jedan profesionalan način obavljaju svoj posao. Mislim da apsolutno nisu opravdali poverenje građana da spreče bilo kakve incidente“, smatra Biševac.

Kaže da kao „jedini opozicioni odbornik na severu Kosova“, nijednog trenutka nije dobio poziv, niti bilo ko iz njegove inicijative da sednu za sto da razgovaraju.

„Jer i mi imamo šta da kažemo i siguran sam da zajedno možemo da prevaziđemo ovu situaciju.“

Rešenje vidi u pregovorima i miru.

„Mislim da jedino tako možemo da doprinesemo poboljšanju života svih građana na KiM“, podvukao je Biševac.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.