„Nije moguće formirati Zajednicu srpskih opština na Kosovu“

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da “formiranje Asocijacije opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu nije moguće, jer je to protivustavno”, javlja Koha.
Image

Kurti je kazao da na Kosovu vlada multietničnost.

„Formiranje Asocijacije opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu nije moguće, jer je protivno ustavu. Kada smo proglasili nezavisnost, rekli smo da iako Kosovo čini 93 odsto Albanaca – ono se ne može nazvati albanskim, već multietničkim. Takođe, ne može se formirati jednonacionalna zajednica, jer mi već imamo Asocijaciju kosovskih opština. Ja sam građanin Kosova, koji se i kao politički aktivista i kao poslanik opozicije, a i danas kao premijer obavezao da će sve manjine imati ista prava“, rekao je Kurti.

Dodao je da “Kosovo ne može da plati odštetu Srbiji za izgubljeni rat 1999. godine, već da Srbija mora da nadoknadi štetu koju je nanela Kosovu u pogledu ljudi i materijalnih dobara”.

„Albanaca u Srbiji ima mnogo više nego Srba na Kosovu. Manjine u Srbiji čine skoro 20 odsto stanovništva, a na Kosovu sedam odsto“, poručio je Kurti u Uroševcu.

Naglasio je da je otvoren za nastavak dijaloga u Briselu na osnovu predloga Evropske unije koji podržavaju Nemačka, Francuska i Sjedinjene Američke Države.

„Pre svega moram poštovati ustav i zakone Kosova. Potpisana su ukupno 33 sporazuma tokom proteklih deset godina. Ne može Beograd da izabere jedan od sporazuma koji će im biti prioritet, usput naređujući ljudima da podnesu kolektivne ostavke na severu Kosova, što je kršenje sporazuma iz 2013. godine. Takođe, u decembru prošle godine iz Beograda su poslata pisma u pet zemalja EU koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, uz molbu da odbiju našu aplikaciju za članstvo u Uniji“, kazao je Kurti.

Istakao je da želi da se u Briselu razgovara na najvišem nivou i o svim pitanjima.

„Neophodna je normalizacija odnosa, kao i konačni sporazum u čijem centru je obostrano priznanje. Znamo da Srbija želi nešto drugo, ali ja sam tu da služim građanima Kosova“, rekao je Kurti.

Podsetimo, u američkoj ambasadi u Prištini juče je održan sastanak zatvoren za javnost, na kojem su predstavnici vlasti, opozicije, nevladinog sektora i civilnog društva razgovarali o Zajednici srpskih opština.

Po završetku istog, ambasador Sjedinjenih Država, Džefri Hovenijer, izjavio je da očekuje da Priština ispuni svoje obaveze u dijalogu i pod hitno formira ZSO.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.