Nije usvojen češki predlog vizne librealizacije za Kosovo

Španija i Švedska su prekinule takozavnu tihu proceduru o viznoj liberalizaciji za Kosovo. Kao rezultat prekida nije usvojen tekst po kojem bi do ukidanja bezviznog režima došlo ...
Image

Kako Radio Slobodna Evropa (RSE) saznaje iz diplomatskih izvora, Španija ima primedbe na datum koji je određen u tekstu, a koji se poklapa sa mandatom ove države na čelu Evropske unije (između 1. jula i 31. demebra 2023. godine), dok je Švedskoj, prema istim izvorima, potrebno dodatno vreme da se konsultuje sa parlamentom.

Pisana procedura je pojednostavljen proces usvajanja teksta, koji se smatra usaglašenim na kraju roka koji odredi Predsedništvo, osim ako se tome protivi neka država članica. U ovom slučaju, države članice su imale rok do 16. novembra u 14 sati da eventualno ulože primedbe. Reakcija Španije i Švedske je automatski prekinula proceduru.

Češko predsedavanje Evropskom unijom (EU), tvrdi da nastoji da na bilaterlanom nivou razmatra ova otvorena pitanja sa državama koje su predale komentare i tako prekinule proceduru.

Zvaničnici EU i dalje smatraju da postoji prostor da se ovaj dokument nađe na dnevnom redu ambasadora država članica EU, na jednom od redovnih sastanaka do kraja novembra, ali sa ažuriranim kompromisnim tekstom.

Međutim, diplomatski izvori su upozorili da 1. decembar 2023., koji se pojavio u prethodnom tekstu, više neće moći da se ponovi jer bi trebalo da se „preskoči“ špansko predsedavanje EU.

Tako, najraniji datum kada bi ukidanje viznog režima za Kosovo stupilo na snagu jeste 1. januar 2024. godine.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.