10:55 | 15.01.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Nikola Ivanović: Godine prolaze, a ništa se ne dešava i ne vidim razlog zbog čega je to tako„Ono što ističemo svi iz porodice to je da imate osumnjičene pomagače, a nemate kome su to oni pomagali i ko je nalogodavac. Tako da u principu kad se podvuče crta, ne vidim da se tu nešto ozbiljno dešava“, kaže za Radio Kontakt Plus Nikola Ivanović, ocenjujući proces suđenja u vezi sa ubistvom njegovog oca, nekadašnjeg lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“, Olivera Ivanovića.

nikola-ivanovic-godine-prolaze-a-nista-se-ne-desava-i-ne-vidim-razlog-zbog-cega-je-to-tako

Radio Kontakt Plus

Pritisak međunarodne zajednice na pravosuđe u Prištini vidi kao jedan deo rešenja, kako bi se došlo do ozbiljnijih rezultata. Međutim, ne gaji neku veliku nadu, jer kako kaže, međunarodna zajednica ne radi ništa posebno u vezi sa rasvetljavanjem ovog slučaja.

„Mislim da bi svakako konkretno u Prištini pritisak dobrodošao od strane ambasadora zapadnih zemalja - Evropske unije, Britanije, Amerike (...) ali mislim da to neće da se desi. Nažalost, ne znam iz kog razloga se to ne dešava“, ističe Nikola Ivanović.

Nadu tek ne polaže u kosovsko pravosuđe, jer „poznato je da Priština ne mari ni za preostale žive Srbe, a kamoli za mog mrtvog oca“.

Ujedno dodaje da suđenje protiče „haotično“. 

„Ja sam na sudu bio samo da dam izjavu kao oštećena strana, u tom momentu nije postojao pravni zastupnik. U principu, meni je suđenje haotično izgledalo kada je u pitanju ta tehnička strana, gde je sudija govorio ili neki svedok, a u isto vreme i prevodilac prevodio, tako da ne može čovek da razume ni jednog ni drugog.“

Na pitanje kako se trenutno oseća, kaže: „Osećam se tužno. Godine prolaze, a ništa se ne dešava i ne vidim razlog zbog čega je to tako“.

Četiri godine od ubistva srpskog lidera sa Kosova i Metohije, Olivera Ivanovića, navršava se sutra, a na obeležavanju godišnjice deo porodice će biti u Kosovskoj Mitrovici, a veći deo u Beogradu. 

U Kosovskoj Mitrovici, godišnjica će biti obeležena u dva navrata.

Simbolično, u 8 i 15 u vreme atentata i na mestu gde je ubijen, okupiće se deo porodice, prijatelji i saborci Olivera Ivanovića.

Nešto kasnije, u 10.00 sati, godišnjicu ubistva svog bivšeg lidera obeležiće i Građanska inicijativa SDP.

Sa druge strane, veći deo porodice Ivanović, sutra će se okupiti na Novom groblju u Beogradu u 10h, a potom će se u podne na Andrićevom vencu pridružiti protestu, gde će nakon toga učesnici krenuti u šetnju do crkve Svetog Marka i zapaliti sveće.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred kancelarije njegove stranke GI SDP u Kosovskoj Mitrovici sa više hitaca u leđa. I pored brojnih nagoveštaja, ubice i nalogodavci još uvek nisu otkriveni.
Tagovi: Oliver IvanovićGodišnjica

Povezane vesti


Najčitanije


09:30 | 12.08.2022


Najnovije