14:35, 17.02.2020Izvor: KoSSev / Koha

Nizom manifestacija obeležava se 12 godina kosovske nezavisnostiNa Kosovu se danas brojnim manifestacijama obeležava 12. godišnjica proglašenja nezavisnosti.

nizom-manifestacija-obelezava-se-12-godina-kosovske-nezavisnosti

Foto: Gazetashqiptare, Tesheshi, KoSSev

Ceremonija je započeta podizanjem zastave u dvorištu vlade u Prištini, čemu su prisustvovali kosovski premijer Aljbin Kurti, predsednica skupštine Vjosa Osmani, komandant Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), ministri, zamenici ministara, ali ne i kosovski predsednik Hašim Tači. 

Sat vremena kasnije, Vjosa Osmani i Aljbin Kurti su se uputili u Prekaze, gde su položili vence na mestu gde je danas “Memorijalni centar Adem Jašari“. Počast u Prekazu odali su i članovi Demokratkse partije Kosova (DPK) Kadrija Veseljija.  

Nešto nakon 11 sati u Prištini održana je svečana sednica intoniranjem himne. U skupštini je bilo prisutno 12 dece, što je, kako je saopšteno “simbol 12 godina nezavisnosti“. Pored kosovske zastave, u skupštini je postavljena i zastava OVK. Svečanoj sednici nisu prisustvovali kosovski predsednik Hašim Tači, više ministara, ali i predstavnici Srba. 

Predsednica parlamenta Vjosa Osmani obratila se okupljenim poslanicima, rečima da su im na putu ka proglašenju nezavisnosti, pomogli “međunarodni prijatelji“.

“Danas ih molimo da ostanu uz nas i sa nama realizuju volju građana, ekonomski razvoj i evropske integracije. Zahvalni smo SAD na održavanju trajnog prijateljstva“, rekla je Osmani. 

Ona je istakla da je Kosovo “odlučnije nego ikada pre da se integriše u zajednicu evropskih naroda, te da građani “sanjaju o ekonomskom razvoju”. 

U kasarni “Adem Jašari“, danas su održane dve odvojene ceremonije povodom 12. godišnjice kosovske nezavisnosti, prenosi prištinska Koha. Prvoj ceremoniji prisustvovali su kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednica skupštine Vjosa Osmani. U međuvremenu, na ceremoniji koja bi trebalo da bude održana u 16:00 časova očekuje se da će se pripadnicima KBS obratiti kosovski predsednik Hašim Tači.

U 18 sati, u katedrali u Prištini biće organizovan prijem pod pokroviteljstvom kosovskog predsednika Hašima Tačija, za diplomatsko konzularne predstavnike, predstavnike institucija i javne radnike.

Na dan obeležavanja ove godišnjice, u Prištini je okićen centralni trg zastavama. Dan ranije kosovske i albanske zastave mogle su se videti i na glavnom šetalištu u Južnoj Mitrovici, a osim šetališta, mnogi izlozi u ovom gradu bili su okićeni zastavama – kosovskim, ali ujedno i albanskim.

Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine.

Tačan broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i dalje je upitan. Priština poručuje da je reč o 116 država, dok Beograd demantuje – šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, u više navrata je izjavljivao da je ovaj broj oko 100, ali i da sve više zemalja povlači priznanje kosovske nezavisnosti, što Priština demantuje. Upravo je lobiranje Srbije za povlačenje priznavanja nezavisnosti jedan od glavnih zahteva koji je američki izaslanik za dijalog Ričard Grenel postavio pred Beograd kao uslov za otpočinjanje dijaloga sa Prištinom. To je ujedno i jedan od zahteva Prištine.

Kosovo je u nekim međunarodnim organizacijama predstavljeno kao suverena država, u nekim kao posmatrač, a negde i sa fusnotom u nazivu, što je zapravo bila i obaveza iz jednog od sporazuma u Briselu. 

Za ovih 12 godina, Kosovo nije postalo član UN-a, UNESCO-a, INTERPOL-a, ali jeste uspelo da postane član Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, FIFA-e, UEFA-e i Olimpijskog komiteta.

Evropska unija nije jedinstvena u podršci Kosovu, pošto pet članica i dalje ne priznaje državnost Kosova.

Kada je reč o članstvu u EU, Kosovo je potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali vizne liberalizacije i dalje nema.


Tagovi: GodišnjicaKosovoKBSHašim TačiOVKPrištinaAljbin KurtiVjosa Osmani

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije