13:19, 30.05.2020Izvor: KoSSev

Normalizacija međugradskog prevoza od 1. junaGradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze tj. 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.

normalizacija-medugradskog-prevoza-od-1-juna

Foto: molprevoz-turist.com

Sa druge strane, prevoznik iz Gračanice koji je pre pandemije saobraćao na liniji Gračanica-Kosovska Mitrovica, još uvek ne zna da li će otpočeti sa radom.

„Sve zavisi od toga da li će otvoriti fakultete i ukinuti posebnu dozvolu na osnovu koje se plaća 20 evra za dezinfekciju vozila posle svake ture“, poručuje.

Portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti, podseća da se sa procesom normalizacije gradskog i međugradskog prevoza otpočelo 18. maja, tj. sa početkom druge faze ublažavanja mera, ali pod uslovom da je popunjeno 50 odsto kapaciteta vozila, da putnici održavaju fizičku distancu i nose zaštitne maske.

Prevoznici su u drugoj fazi bili u obavezi da imaju „specijalnu dozvolu“.

Ovom dozvolom, kako je za KoSSev prethodno potvrdio prevoznik iz Gračanice koji je pre pandemije saobraćao na liniji Gračanica-Kosovska Mitrovica, vlasnik TTP „Trend“, Mirko Todorović, zahtevalo se od prevoznika da nakon svake ture dezinfikuju svoja vozila u Prištini, kod ovlašćenih firmi, a za šta se plaćalo 20 evra.

Todorović je upravo zbog ekonomske neisplativosti, ali i nedostatka putnika, odlučio da sačeka treću fazu, u nadi da će tada biti normalizovan međugradski saobraćaj.

U novom razgovoru, Todorović za KoSSev kaže da još uvek ne zna da li će početi sa radom od juna.

„Sve zavisi od toga da li će ukinuti posebnu dozvolu, tj. da ne moramo da posle svake ture plaćamo 20 evra za deznfekciju, već da sami dezinfikujemo vozila“, navodi.

Da li će početi sa radom zavisi i od otvaranja Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

„Ukoliko ne otvore fakultete ja neću imati putnike“, dodao je Todorović.

Od danas, kako je prethodno najavio na svom Fejsbuk profilu vlasnik kompanije „Joe Travel“, Goran Antić, kreću polasci iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu.

Vreme za polazak iz Beograda je 10.35, a ide se preko Kragujevca, objavio je Antić.

Kosovsko ministarstvo zdravlja još uvek nije donelo odluku o otvaranju obrazovnih ustanova na Kosovu, dok, sa druge strane, iz Beograda stiže najava da će se škole kao i fakulteti biti otvoreni od početka juna.

Treća faza ublažavanja mera kosovske vlade predviđena je za 1. jun. Za ovu fazu je još pre uvođenja prve faze, tj. 4. maja, između ostalog, najavljena normalizacija gradskog i međugradskog prevoza, ali takođe sa „specijalnom dozvolom“.

Međutim, da li će i od juna biti neophodna specijalna dozvola ostaje da se vidi.

Na pitanje da li će prevoznici od 1. juna moći da prevoze putnike kao i pre pandemije, bez posebnih dozvola ili ukoliko ne, koje će obaveze imati prevoznici? Portparol kosovskog ministarstva zdravlja navodi da će novi pravilnik biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze.

Trećom fazom predviđen je i početak rada taksi službi, takođe sa prepolovljenim brojem korišćenih sedišta u prevoznom sredstvu.


Tagovi: ObrazovanjeKorona virusPrevoz

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije