Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Nova optužnica protiv okrivljenog u odsustvu za ratni zločin

Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini optužnicu protiv okrivljenog u odsustvu inicijala G. P. za krivično delo "silovanje tokom ...
Image

Specijalno tužilaštvo saopštava da je okrivljeni, kao pripadnik rezervnog sastava policije Srbije, u saizvršilaštvu sa drugim licima, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, uz upotrebu fizičkog nasilja i drugih nehumanih radnji, izvršio seksualno nasilje nad muškarcem albanske nacionalnosti.

Okrivljeni je ovom radnjom izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. KZ Jugoslavije, trenutno inkriminisano kao zločin protiv čovečnosti iz člana 143. stav 1. iz stava 1.7 KZ Kosova.

Iz Specijalnog tužilaštva je poručeno da je ovo druga optužnica u odsustvu u vezi sa nasiljem tokom rata na Kosovu, podignuta nakon što su iscrpljeni svi napori tužilaštva da obezbedi fizičko prisustvo okrivljenog u postupku, pa je Specijalno tužilaštvo je predložilo da se postupak održi u njegovom odsustvu.

Podsetimo, prva optužnica u odsustvu za ratni zločin na Kosovu podignuta je za isto krivično delo početkom meseca protiv okrivljenog D. R.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.