11:35, 27.08.2020Izvor: Tanjug, RTS

Nova runda dijaloga u Briselu, Đurić se sastao s LajčakomDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčkom, uoči nove runde ekspetskih razgovora.

nova-runda-dijaloga-u-briselu-duric-se-sastao-s-lajcakom

Tanjug/Marina Maksimović

Prethodno se s predstavnikom EU sastao šef delegacije Prištine Skender Hiseni, nakon čega sve tri strane treba da nastave razgovore o nestalim i raseljenim licima i ekonomskim pitanjima.

Očekuje se da se današnja runda dijaloga Beograda i Prištine na ekspertskom nivou završi oko 18:30h.

U pitanju je treća runda ekspertskih razgovora od ponovnog pokretanja dijaloga Beograda i Prištine sredinom jula, kada su se u Briselu sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti uz posredstvo šefa diplomatije EU Žosepa Borela i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Prema planu EU posrednika, nakon razgovora na najvišem političkom nivou, timovi eksperata razgovaraju o detaljima tema koje su pokrenute na političkom nivou.

"Za nas je važniji kvalitet nego brzina. Fokusirani smo na postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma, ali to znači i da će on biti potpisan kada se sva otvorena pitanja dogovore između Beogrda i Prištine", izjavio je tim povodom porparol EU Peter Stano za Tanjug.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom razgovora sa premijerom Avdulahom Hotijem 16. jula naglasio važnost rešavanja pitanja nestalih i raseljenih sa područja KiM.

Istovremeno, Vučić je naglasio da su ekonomski odnosi i sporazumi u interesu obe strane, ali da oni ne podrazumevaju niti ratnu odštetu niti bilo kakvo posredno priznanje nezavisne države na području KiM.

Nova rudna razgovora na viskom političkom nivou između Beograda i Pruštine najavljena je za početak septembra, najverovatnije 7. septembra, neposredno nakon razgovora dve strane u Vašingtonu, 4. septembra.


Tagovi: DijalogMarko ĐurićMiroslav Lajčak

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije