18:24, 21.01.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Nove antikovid mere na Kosovu, stupaju na snagu sutraVest je ažurirana

Kosovska vlada usvojila je nove mere protiv kovida koje podrazumevaju ograničenje kretanja od 22.00 do 05.00, dok će ugostiteljske aktivnosti biti dozvoljene do 21.00. 

nove-antikovid-mere-na-kosovu-stupaju-na-snagu-sutra

Foto: AFP

Za ulazak na Kosovo potrebno je imati potvrdu o vakcinaciji sa tri doze ili jednom dozom vakcine Janssen i buster dozom protiv COVID-19; potvrdu o vakcinaciji sa dve doze (ili jednom dozom vakcine Janssen) protiv COVID-19, zajedno sa negativnim testom RT-PCR na COVID-19, ne ranije od 48 časova pre polaska (za putnike koji ulaze vazdušnim putem) ili 48 časova pre dolaska na prelaz (za one koji ulaze kopnenim putem) - stoji u odluci kosovske vlade.

Ko ne mora da poseduje dokaz o vakcinaciji i negativnom testu? 

Osobe oslobođene od zahteva da poseduju bilo koji dokaz za ulazak na Kosovo su osobe koje ulaze na Kosovo preko aerodroma ili preko kopnenih punktova i napuštaju Kosovo (tranzit) u roku od tri sata preko aerodroma ili kopnenih prelaza, pod uslovom da na ulazu potpišu izjavu da će napustiti Kosovo u roku od tri sata i da se izlaz na prelazu razlikuje od ulaza; osobe koje rade kao profesionalni prevoznici (vozači), pod uslovom da se pridržavaju međunarodnog transportnog protokola za zaštitu od COVID-19; građani sa Kosova koji su napustili Kosovo u poslednjih 12 sati; strani državljani koji prolaze kroz Kosovo organizovanom autobuskom ili redovnom međunarodnom tranzitnom linijom, pod uslovom da potpišu izjavu da će napustiti teritoriju Kosova u roku od pet sati; strane diplomate akreditovane na Kosovu i pripadnici trupa KFOR; osobe mlađe od dvanaest (12) godina; građani sa Kosova koji nemaju dve doze vakcine dužni su da ispoštuju kućni karantin u periodu od sedam dana od ulaska na teritoriju Kosova; osobe sa medicinskim dokazom od lekara specijaliste odgovarajuće oblasti da imaju kontraindikacije i da su izuzete od vakcinacije (moraju pokazati negativan RT-PCR test na COVID-19, koji nije obavljen ranije od 48 sati pre polaska (za putnike koji ulaze vazdušnim putem) ili 48 sati pre dolaska na prelaz (za putnike koji ulaze kopnenim putem); osobe od 12 do 16 godina moraju imati negativan RT-PCR test ne stariji od 48 sati.

Ugostiteljski objekti 

Muzika je u ugostiteljskim objektima dozvoljena samo do 20:30. U zatvorenim prostorima dozvoljeno je korišćenje do 50% kapaciteta prostora. Na otvorenim prostorima dopušteno je koristiti do sedamdeset kapaciteta prostora.

Prevoznici 

Auto prevoznicima dozvoljeno je korišćenje 50% kapaciteta vozila. 

U taksiju je dozvoljeno putovanje do dva putnika.

Ulazak u vozila bez maske je zabranjen. 

Za više detalja o merama pogledajte dokument sa zvanične Internet stranice kosovskog ministarstva zdravlja. 

„Očekujemo da će neke mere uticati na tržne centre gde bi građani ili kupci koji ih posećuju trebalo da se vakcinišu, dok oni koji odbijaju vakcinaciju treba da imaju medicinski dokaz zašto ne mogu da se vakcinišu. Smatrali smo da su glavni faktori koji utiču na porast slučajeva omikrona ovi objekti ili superdistributivne delatnosti, a tržni centri su neki od njih“, kazao je portparol kosovskog ministarstva zdravlja Faik Hoti, prenosi Kljan Kosova. 

Pošto su neke škole već nastavile sa učenjem na daljinu zbog broja pozitivnih slučajeva, Hoti je rekao da će obrazovni sistem nastaviti da funkcioniše po scenarijima koji su ranije bili predviđeni.

„Što se tiče sektora obrazovanja, postoji vodič za privremene mere u vezi sa COVID-19 koje se sprovode u oblasti obrazovanja i odluka da li će škola nastaviti sa fizičkim prisustvom učenika ili po bilo kom od scenarija koji postoje... U funkciji će biti tri opcije koje su do sada sprovođene“, rekao je Hoti.
Tagovi: Korona virusKosovo

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije