Novi grafiti u Kosovskoj Mitrovici: „NATO GO HOME! Ovo je Srbija“ i „Severna brigada raste iz dana u dan!“

(Vest je ažurirana) "NATO GO HOME! Ovo je Srbija"  i "Severna brigada raste iz dana u dan!" - novi su grafiti jutros osvanuli u Kosovskoj Mitrovici. 
Image

Porukе su ispisane na više lokacija u glavnoj ulici.

Grafiti su usledili posle niza poruka u vezi sa KFOR-om i njegovim mandatom na Kosovu. 

Komandanta KFOR-a general-major Ferenc Kajari je ranije izjavio da ova misija ne dozvoljava nerede, te da im je mandat da omoguće slobodu kretanja koja se, kako je naveo – sprečava barikadama. 

Poruku KFOR-u su potom uputili politički predstavnici sa severa KiM-a. 

„Pozivamo KFOR i ostale međunarodne institucije da u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i u skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova osiguraju mir i bezbednost za sve građane i ne dozvole da budu instrument u rukama Prištine koja nastoji da nasilje koristi kao sredstvo političke borbe za rešavanje otvorenih pitanja. Glavni izvor nestabilnosti na severu dolazi iz pravca Prištine, a jedan od njih je dolazak specijalnih policijskih jedinica u koje srpski narod nema poverenja. Pozivamo komandu misije KFOR da spreči dolazak do zuba naoružanih specijalnih jedinica Kosovske policije iz Prištine u mirne srpske opštine, a međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu kako bi se povukle jednostrane antisrpske mere“ – bila je jučerašnja poruka iz zajedničke deklaracije opština na severu Kosova i Metohije. 

Uputiću pismo što se KFOR-a i NATO-a tiče – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za medije predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. 

„Što se tiče KFOR-a i ovoga što NATO radi… Ja ću uputiti pismo sa verujem sa predsednicom Vlade i predsednikom Skupštine jer mi drugačije tumačimo njihovu ulogu. Oni formalno mogu da se pozovu na slobodu kretanja, ali nju nisu ugrozile barikade, već oni koji hoće da uvedu svojevrsni vizni režim srpskom narodu, koji hoće da zaustave saobraćaj na administrativnoj liniji… Vaš je cilj da zaštitite srpsko stanovništvo, govorite o ljudima da su manjina, zašto je ne zaštitite“, kazao je.

Najnovija poruka u Kosovskoj Mitrovici usledila je posle grafita „Ne brinite! Tu smo! Čekamo – Severna Brigada“, letaka „Nema predaje – KM ostaje“ i „Nema predaje – lična karta ostaje“, te „KM“ nalepnica za registarske oznake. 

Pročitajte još:

Lajčak iz Mitrovice: Snažna poruka međunarodne zajednice je da ne možemo 31. avgusta da budemo u istoj situaciji kao 31. jula


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.