Petković: Treba podsetiti Kurtija da je Prizren srpski carski grad

Fotografija: Kancelarija za KiM Povodom današnjeg obeležavanja 145 godina od osnivanja „Prizrenske lige“, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kazao je da „nema ...
Image

Fotografija: Kancelarija za KiM

Povodom današnjeg obeležavanja 145 godina od osnivanja „Prizrenske lige“, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kazao je da „nema Srbina koji Aljbina Kurtija neće podsetiti da je Prizren prestonica srpskih careva“.

„To je bilo mnogo pre nego što se u Prizrenu na današnji dan pre 145 godina okupila grupa otomanskih lojalista kako bi osnovala Prizrensku ligu“, podsetio je Petković.

Prema njegovim rečima, to što „Kurti najavljuje da će slediti filozofiju ‘Prizrenske lige’ znači da će slediti ideoliguju koja je dovela do toga da se u srpskom carskom gradu danas gotovo i ne govori srpski jezik“.

„Kurti nastoji da pruži istorijski alibi svojoj današnjoj agresivnoj šovinističkoj politici. Iako su mu usta puna demokratije i građanskog društva, njemu je nemoguće da prizna bilo kakav nealbanski karakter Kosova i Metohije. Njemu demokratija odgovora dok god je rezervisana samo za Albance, a građansko društvo samo onda kada u tom društvu žive isključivo Albanci“, poručio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je naveo da se „Srbi danas sećaju godišnjice jednog novijeg i za savremenu politiku mnogo relevantnijeg dokumenta – Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN“.

On je naglasio da je Rezolucija 1244 „obavezujući međunarodno-pravni dokument koji se tiče Kosova i Metohije, a Kurti ne treba da se vraća u davnu prošlost, već inspiraciju i osnov za političko delovanje treba da traži upravo u tom dokumentu SB UN“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.