Novinarska udruženja osudila napad na kamermana Insajderija

Novinarska udruženja osudila su napad na kamermana Insajderija koji se dogodio danas u severnom delu Kosovske Mitrovice. 
Image

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) zatražili su od, kako su naveli, međunarodne policije da ispita sve okolnosti ovog slučaja i pronađe ko je napao prištinskog kamermana. 

„UNS i DNKiM traže da se medijskim radnicima na Kosovu bez odlaganja osigura bezbedno radno okruženje i neophodi uslovi za izveštavanje. UNS i DNKiM ističu da je u kriznim situacijama posebno potrebno da do građana stižu tačne informacije i da je elementarni uslov za to potreba da se osigura bezbedan rad novinara i medijskih radnika“ – naveli su iz UNS-a i DNKiM-a. 

Džemajl Redža, predsednik Odbora Udruženja novinara Kosova, izrazio je zabrinutost povodom napada i problema sa kojima se, kako navode iz mreže Safe Journalist – novinari suočavaju kada izveštavaju sa severa Kosova. 

„Napad se dešava u trenutku kada nema prisustva policije na mestu incidenta, pa stoga ovakvi napadi mogu proći nezapaženo. Pozivamo Kosovsku policiju da pronađe načine da osigura bezbednost novinara koji izveštavaju sa severa, i da odmah istraži napad i pronađe počinioce“, rekao je Redža.

Safe Journalist mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružila se svom članu – Udruženje novinara Kosova – u osudi fizičkog nasilja nad medijskim radnicima, pozvavši nadležne organe da sprovedu efikasnu istragu i adekvatno sankcionišu počinioce.

Safe Journalist mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju – naveli su. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.