NUNS: Profesija na iskušenju nakon nezabeležene tragedije u Srbiji

Nakon dosad nezabeležene tragedije u Srbiji, masovnog ubistva osmoro učenika Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i čuvara te škole, te ranjavanja šestoro ...
Image

Iz NUNS-a su pozivali koleginice i kolege da svojom profesionalnošću i iskazivanjem visokog stepena odgovornosti i istinske empatije učine da posledice tragedije dodatno ne uznemiravaju porodice žrtava kojima je u ovim trenucima najteže.

Namera im je da ovim apelom, dodaju, ukažu na to kako je moguće časno obavljati posao novinara i u trenucima u kojima je profesija pred velikim izazovom, kao i da je izuzetno važno u izveštavanju o ovakvim događajima koji uključuju lični bol i šok da novinarska pitanja odražavaju duh saosećanja i diskrecije.

Podsećaju da su osnovne odredbe i smernice Kodeksa novinara Srbije u ovako tragičnim događajima povezane sa zaštitom privatnosti, pogotovu što su svedoci tragedije maloletnici.

„Kodeks utemeljuje našu obavezu da zaštitimo privatnost, kao i identitet sagovornika, što ne podrazumeva samo zaštitu imena (označavanje osumnjičenog inicijalima), već i zaštitu drugih podataka koji bi mogli da upute na njegov identitet“, dodaje se.

„Žrtve i osumnjičeni često nisu svesni moći medija. Novinar je obavezan da to uzme u obzir, te da ne zloupotrebljava neznanje svojih sagovornika; Ukoliko žrtva nekog krivičnog dela pristane na razgovor, novinar ne sme da na osnovu tog razgovora otkrije identitet žrtve ili eventualnog počinioca“, predviđa naš Kodeks, kao i to da je novinar obavezan da „poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

U Kodeksu novinara Srbije piše i da „novinar mora da ima svest o moći medija, odnosno o mogućim posledicama po žrtvu ili počinioca ukoliko se otkrije njihov identitet“.

„Greška državnih organa ne podrazumeva ‘dozvolu’ za kršenje etičkih principa profesije“, propisuje Kodeks i ukazuje na to da novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama u kojima ima stradalih ili su teško pogođeni materijalni i drugi interesi građana“, napominje se u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.