NUNS: Srpska lista da prestane da diskriminiše profesionalne medije

Nezavisno udruženje novinara Srbije uputilo je dopis Srpskoj listi u kojem se od te političke partije zahteva da prestane sa kontinuiranom diskriminacijom medija koji nezavisno i profesionalno ...
Image

Najnoviji slučaj se desio kada se komandir Kosovske policije za region Sever, Nenad Đurić, povodom odluke o preregistraciji vozila obratio samo odabranim medijima – Kosovo Online i TV Most.

Radio Kontakt Plus, portal KoSSev i ostali lokalni mediji nisu pozvani na konferenciju za novinare, što nije prvi ovakav slučaj.

NUNS se u poslednjih godinu dana dva puta obraćao Srpskoj listi, zbog toga što redakcije Kontakt Plus radija i drugih lokalnih medija ne dobijaju obaveštenja o događajima koje organizuju ta politička partija i institucije u srpskom i kosovskom sistemu kojima rukovode kadrovi pomenute stranke.

Međutim, NUNS nije dobio nikakav odgovor, niti se situacija po tom pitanju popravila.

U dopisu Srpskoj listi, NUNS je naveo da je reč o diskriminaciji i selektivnom pristupu u obaveštavanju novinara, što otežava njihov rad i predstavlja direktan pritisak na pomenute redakcije.

Još jednom je zatraženo od predstavnika Srpske liste da NUNS-u pojasne koji su razlozi propusta u obaveštavanju medija.

Diskriminacija medija po bilo kom osnovu zabranjena je Zakonom o javnom informisanju i medijima (član 4), pa se od predstavnika Srpske liste traži da poštuju zakone i prestanu sa diskriminacijom novinara, poručuju iz NUNS-a.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.