NUNS uputio protestno pismo Srpskoj listi

Predstavnici Srpske liste održali su juče konferenciju za novinare povodom aktuelnih dešavanja na Kosovu i Metohiji, a nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Uprkos najavi ...
Image

NUNS u protestnom pismu podseća da ovo nije prvi put da se istim povodom obraća predstavnicima Srpske liste i konstatuje da problem očigledno i dalje postoji. Naime, redakciji KoSSev se vrlo sporadično već nekoliko godina dostavljaju pozivi i informacije o događajima koje organizuju predstavnici Srpske liste, a sada je ta loša praksa preneta na veći broj medija.

Nezavisno udruženje novinara Srbije zatražilo je objašnjenje za ovaj propust od predsednika Srpske liste Gorana Rakića i pozvalo ga da problem otkloni u najkraćem roku.

„S obzirom na to da je u pitanju diskriminacija i selektivni pristup u obaveštavanju novinara, a samim tim otežavanje rada i direktan pritisak na novinare i redakcije, molimo da nam pojasnite razloge ovakvog propusta u obaveštavanju… Pozivamo Vas da problem u obaveštavanju u najkraćem roku otklonite. U daljem postupanju očekujemo da sve strukture koje kontroliše Srpska lista na Kosovu i Metohiji novinarima, bez obzira za koji medij izveštavaju, a posebno onim koji se kritički i odgovorno odnose prema radu lokalnih organa vlasti, omoguće da redovno dobijaju informacije i prisustvuju događajima koje organizuju isti, jer je to osnovni način da se poboljša kvalitet rada lokalnih organa vlasti i njihov odnos prema građanima“, navedeno je, između ostalog  u protestnom pismu.

Prema članu 4. Zakona o javnom informisanju i medijima „Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu”. Takođe, sloboda javnog informisanja ne sme se povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja.

Kako je portal KoSSev naveo predstavnici Srpske liste od izbijanja najnovije krize nisu bili dostupni za novinarska pitanja, a uprkos najavi predsednika Srbije da će se Srpska lista ovog puta obratiti „svim medijima“, to se nije dogodilo. Kako saznaje KoSSev, na konferenciju su pozvani Kosovo Online, TV Most i Tanjug.

Pismo u celosti možete prčitati ovde.

Podsetimo, istim povodm juče se oglasilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu, Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM).

NUNS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.