21:21, 13.05.2020Izvor: Radio Kontakt plus

NVO Aktiv: Brojni problemi nevećinskih zajednica u vezi sa primenom paketa mera Vlade KosovaSprovođenje odluke o vladinom paketu mera ekonomske pomoći tokom pandemije virusa korona prate brojni problemi kada su u pitanju nevećinske zajednice na Kosovu, a to može uticati da određeni broj građana odustane od takve vrste pomoći, ukazuju iz NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.

nvo-aktiv-brojni-problemi-nevecinskih-zajednica-u-vezi-sa-primenom-paketa-mera-vlade-kosova

Foto: NVO Aktiv

Imajući u vidu odluku Vlade Kosova o merama pomoći namenjenoj nezaposlenim licima (Mera 15), iz Aktiva navode da su uočili više potencijalnih problema, a koji su dobijeni u neposrednom kontaktu sa građanima iz redova nevećinskih zajednica širom Kosova.

Kako se navodi, najznačajniji problem se javio usled neadekvatne informisanosti osoba iz nevećinskih zajednica o ovim merama, koji se uglavnom odnosi na loš kvalitet informacija na srpskom jeziku na zvaničnim sajtovima ministarstava i agencija; kašnjenje i loših prevoda informacija distribuiranih na srpskom jeziku; slaba funkcionalnost ili nedostatk Kancelarija za zapošljavanje u opštinama sa srpskom većinom; komplikovanih objašnjenja procedure koje nisu objedinjene na jednom mestu, već se deo nalazi na sajtu Agencija za zapošljavanje, a deo na sajtu Ministarstva za finansije i transfere; komplikovanost procedure usled činjenice da potencijalni korisnici ove pomoći moraju da se obrate dvema institucijama – Kancelariji za zapošljavanje i Centru za socijalni rad.

"To je sve dovelo do velike konfuzije među potencijalnim korisnicima ovog paketa pomoći iz nevećinskih zajednica, što dovodi do opasnosti da pomoć ne stigne do onih kojima je ona namenjena i vrlo verovatno više nego neophodna", upozoravaju iz ove organizacije.

Kako bi se navedeni problemi barem delom ublažili, NVO AKTIV je 8. maja 2020. godine uputila dopis nadležniim institucijama - Vladi Kosova, Ministarstvu za finansije i transfere, Agenciji za zapošljavanje, Ministarstvu rada i socijalne zaštite i Instituciji Ombudsmana, sa predlogom da urade sledeće:

- Vlada Kosova treba da razmotri mogućnost produženja roka za apliciranje, za minimum 7 kalendarskih dana, čime bi se umanjio problem kašnjenja informacija i lošeg funkcionisanja sistema. Ovo produženje roka ne treba odložiti implementaciju mera za one koji su već aplicirali.

- Ispraviti prevod na srpski jezik obrazaca koji se podnose za ovu meru pomoći, u kojima će se, između ostalog, reč “poslotražioc“ zameniti izrazom „tražilac posla“ i sl. Obrasce treba ujedno i dopuniti pisanom i grafičkom informacijom o popunjavanju obaveznih polja. Istovremeno predlažemo da se u nedostatku e-mail adrese, a uz ostala popunjena polja, prijava tretira tehnički ispravnom, te ukoliko osoba ispunjava zahteve, na kraju i dobije neophodnu pomoć.

- Ažurirati web stranicu https://aprk.rks-gov.net/sr-Latn-RS/Home/Index u delu koji se odnosi na imena gradova i mesta na srpskom jeziku u skladu sa Zakonom o uptrebi jezika na Kosovu.

- Otkloniti nedostatak u polju koji se odnosi na prijavu korisnika i odabiru jedne od opcije kojom se definiše etnička pripadnost prijavljenog, dopunom goranske zajednice, koja je u procesu izrade veb-stranice verovatno nenamerno izostavljena.

- Proces evaluacije primljenih zahteva od strane nadležnih institucija treba da obezbedi određeni stepen fleksibilnosti po pitanju pojavljivanja manjih tehničkih propusta, a koji ne utiču na ispravnost podnetog zahteva. Na taj način se stvaraju preduslovi da se takvi zahtevi korisnika ne odbacuju u procesu ostvarivanja ove pomoći zbog tehničkih grešaka ili sitnih administrativnih propusta. S tim u vezi, procedure u situaciji ograničene slobode kretanja su u velikoj meri zahtevale viši nivo digitalne pismenosti korisnika, kako u dobijanju informacija, tako i prilikom apliciranja. Treba imati u vidu da je nedovoljno iskustvo ljudi u onlajn apliciranju moglo da dovede do proceduralnih grešaka. Takođe, slab kvalitet prevoda može dovesti do tehničkih grešaka prilikom prijavljivanja, za koje korisnici ne bi smeli da snose odgovornost, niti da im iz ovih razloga bude uskraćena pomoć.

- Agencija za zapošljavanje, Centri za socijalni rad, Ministarstvo za finansije i transfere i druge institucije uključene u realizaciju ovih mera treba da se pridržavaju Zakona o upotrebi jezika i Zakona o opštoj administrativnoj proceduri koji ih obavezuju da službeni jezik na kome im se stranka obrati smatraju jezikom postupka i da sve odgovore stranci upućuju na službenom jeziku koji ona koristi. Ova obaveza se odnosi na sve oblike korespodencije, uključujući i komunikaciju putem e-maila. Prema saznanjima do kojih je došao NVO AKTIV sa e-mail adrese pako15@rks- gov.net korisnima je upućivan odgovor na albanskom jeziku uprkos činjenici da je zahtev bio podnet na srpskom jeziku.

- Čvrsto verujemo da namenjena pomoć građanima predstavlja jedan od prioriteta Vlade u kriznim vremenima, te ovom prilikom alleujemo na ulaganju dodanih napora u cilju informisanja građana o ovim merama pokretanjem snažne medijske kampanje na centralnom i lokalnom nivou. S tim u vezi, predlažemo identifikovanje lokalnih NVO u svim regionima na Kosovu koje bi se uključile i promocijom na svojim društvenim mrežama dale direktan doprinos kampanji javnog informisanja na način na koji NVO AKTIV već nedeljama unazad čini. Ujedno apelujemo na institucije, kako na centralnom tako i na lokalnom nivou, kao i na medije, da što jasnije objasne sve procedure vezane za mere Vlade Kosova.

"U ovom trenuku gotovo je izvesno da je predviđeni paket mera Vlade Kosova - Mera 15 preko potreban ugroženim građanima širom Kosova. Međutim, uočeni problemi potencijalno mogu uticati da jedan broj građana, zbog uočenih nedostataka ili nedovoljne informisanosti, ostane uskraćen za katkoročnu pomoć. S obzirom da nije došlo do nikakve reakcije institucija na upućen dopis, prinuđeni smo da uputimo javno saopštenje u cilju predupređivanja posledica koje mogu nastati", ističe se na kraju saopštenja.


Tagovi: SrbiVlada Kosova

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije