NVO sa severa Kosova: CIK odbio da nas akredituje za praćenje izbora

Nevladine organizacije sa severa Kosova, njih pet, izrazile su žaljenje i protest jer im je, kako tvrde, Centralna izborna komisija (CIK) uskratila pravo da imaju akreditovane posmatrače na izborima u ...
Image

U saopštenju, koje potpisuju “Center for women development”, “Freedom and future”, “One click”, “Ecologica” i “Asocijacija za razvoj Leposavića”, navodi se da su dokumentaciju uredno predali i da uveliko imaju iskustva u posmatranju prethodnih izbora. 

“Iako svojim radom doprinosimo celokupnoj društvenoj zajednici, obavešteni smo da naše organizacije nisu akreditovane za posmatranje izbora, što smatramo jasnom diskriminacijom. Krajnje je nedopustivo da se u savremenom svetu u 21. veku bez ikakvog objašnjenja odbiju organizacije koje godinama prate izborne procese”, kaže se u saopštenju.

Pošto im, kako dodaju, po prvi put nije dozvoljeno da učestvuju u izbornom procesu, uputili su pitanja CIK-u, kao i svim ambasadorima i celokupnoj međunarodnoj zajednici. 

“Zašto se nevladinim organizacijama koje su više puta učestvovale u izbornim ciklusima ne dozvoljava da imaju akreditovane posmatrače? Šta je to što CIK i Priština žele da sakriju od očiju posmatrača, ali i naroda? Da li su ovakvi izbori, organizovani na ovakav ‘nakaradni’ način, zaista i legalni”, upitali su.

Ističu da su uložili žalbe Izbornoj komisiji za molbe i žalbe i da će zatražiti objašnjenje od CIK-a.

“Smatramo da ovakvi potezi ne doprinose razvoju demokratije, a odbijanjem nevladinih organizacija se samo pokazuje da demokratija i transparentnost izbornog procesa u ovom društvu i ne postoje”, zaključuje se u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.