NVO sa severa: Više nemamo dilemu da su naše organizacije namerno isključene iz izbornog procesa

Nevladine organizacije sa severa Kosova, njih pet, saopštile su da njihovi predstavnici danas nisu uspeli da fizički dostave žalbu Izbornom panelu za žalbe i predstavke, jer su naišli na ...
Image

U pitanju su nevladine organizacije “Center for women development”, “Freedom and future”, “One click”, “Ecologica” i “Asocijacija za razvoj Leposavića”.

“Odmah po prijemu obaveštenja od strane CIК-a da su naši zahtevi za akreditovanje posmatrača odbijeni, podneli smo žalbe putem mejla u kojima smo naveli sve razloge zbog kojih smatramo da su naše organizacije ispunjavale sve uslove za sticanje akreditacija za posmatrače. Gotovo istovremeno, skoro svi albanski mediji objavljuju da su naše organizacije dobile akreditacije za praćenje izbora, iako je nama putem mejla dostavljeno obaveštenje da smo odbijeni. Nakon toga, sve naše organizacije bivaju obaveštene putem mejla da se žalbe podnose isključivo na obrascu Izbornog panela za žalbe i predstavke i da se žalbe podnose isključivo fizički, kancelariji koja se nalazi u Prištini”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, zbog nemogućnosti da istog dana do 16.00 časova žalbe na navedenom obrascu dostave fizički do kancelarije Izbornog panela za žalbe i predstavke u Prištini, poslali su ih odmah imejlom. 

“U mejlu smo najavili da ćemo dostaviti i fizički žalbe već sutradan ujutru. Takođe, znajući da je danas jedan od najvećih islamskih praznika, u mejlovima smo upitali kada će biti kancelarija otvorene kako bismo žalbe dostavili. Nijedna od naših organizacija nije dobila odgovor”, tvrde ove organizacije.

Predstavnici ovih organizacija danas su se uputili u Prištinu, kako bi fizički dostavili žalbe, ali su naišli na zatvorena vrata.

“U kancelariji Izbornog panela za žalbe i predstavke nisu zatekli nikoga, tako da nam je i na ovaj način uskraćena mogućnost da se žalimo. I pored svega, nadamo se da neko u CIК-u i Izbornom panelu za žalbe i predstavke ima toliko dostojanstva, ljudskosti i smelosti da nam odgovori na upućene žalbe. Možda smo i juče mislili da je u pitanju nečija nenamerna greška, ali posle celokupne opstrukcije od strane Prištine, više nemamo dilemu da su naše organizacije namerno isključene iz izbornog procesa”, smatraju ove organizacije.

Ovakvo ponašanje predstavnika CIК-a, Izbornog panela za žalbe i predstavke i vlasti u Prištini, ocenjuju, samo pokazuje da u ovom društvu “nema demokratije i da ovakvo društvo nema perspektivu”. 

“Iz svega navedenog je kristalno jasno da neko želi da sakrije nešto od posmatrača i javnosti. Ovakvi izbori, organizovani na ovakav necivilizovan način, ne mogu nikako biti slobodni i demokratski, a naročito ne legalni i legitimni”, ističu. 

Pozvali su međunarodne organizacije i sve ambasadore, ali i nevladine organizacije u Prištini, da javno osude ovakvo ponašanje, jer su, kako navode, uvek težili da ovo društvo učine boljim, te da su svojim radom doprinosili razvoju demokratije.

“Do nekih novih izbora i stvaranja nekog boljeg okruženja, bez opstrukcija na bilo kojoj osnovi, mi ćemo se truditi da doprinesemo boljitku ovog društva, a gospoda iz CIК-a, Izbornog panela za žalbe i predstavke i predstavnici vlasti u Prištini neka nastave da se igraju izbora”, zaključuje se u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.