10:59, 24.06.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

NVO: Zabrinutost zbog porasta broja incidenata u srpskim sredinama na KosovuNevladina organizacija “Aktiv” i Zajednica Srba na Kosovu izražavaju zabrinutost kada je u pitanju reakcija policije na više od 20 incidenata u kojima su meta bili kosovski Srbi, a koji su registrovani u periodu od 15. marta do 3. juna 2020. godine.

nvo-zabrunost-zbog-porasta-broja-incidenata-u-srpskim-sredinama-na-kosovu

facebook.com/AktivMitrovica/

„Verujemo da se može više učiniti na nivou lokalnih i centralnih institucija, a to podrazumeva preduzimanje dodatnih preventivnih bezbednosnih mera radi zaštite ugroženih građana i osiguranja da se zločini u potpunosti istraže“, navodi se u saopštenju.

Neobične okolnosti usled pandemije korona virusa, ukazale su na probleme sa kojima se suočavaju nevećinske zajednice na Kosovu, dodaje se u saopštenju.

Uprkos ovim izazovima, trebalo bi poštovati ustavne i pravne okvire koji garantuju ličnu sigurnost, kao i sigurnost imovine, što će poslužiti za jačanje višedecenijskih napora i ulaganja u izgradnju sigurne i multietničke sredine, stoji u saopštenju.

NVO “Aktiv” poziva relevantne institucije da pruže dodatnu podršku i resurse u slučajevima koji se odnose na kolektivnu sigurnost i sigurnost pripadnika nevećinskih zajednica, dodaje se u saopštenju.


Tagovi: SrbiKosovska policijaIncidentNVO

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije