Obeležavanje godišnjice martovskog pogroma sutra u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici

Na Kosovu i Metohiji sutra će biti obeležena 19. godišnjica martovskog pogroma, tokom kojeg je stradalo 19 osoba, uništeno oko 900 kuća, proterano više od 4.000 Srba, ...
Image

Obeležavanje godišnjice pogroma u Kosovskoj Mitrovici počinje u 10.00 sati, parastosom i polaganjem venaca na “Spomenik istine” kod glavnog ibarskog mosta, kao i na spomen-ploče tragično nastradalim Mitrovčanima – Borivoju Spasojeviću i Jani Tučev.

Istim povodom, sutra će potom u Gradskom muzeju, u 11.00 časova, biti otvorena izložba slika koja će tematski biti podeljena u tri celine: Sakralni objekti stradali u periodu martovskog pogroma, sakralni objekti stradali u periodu od 1999. do 2000. i reprodukcije fresaka lučnih svodova i nadvratnika ovdašnjih najreprezentativnijih svetinja: Pećke patrijaršije, Dečana i Gračanice.

Izložbu će obogatiti glumački performans skladan tematici stradanja. 

Centralna manifestacija održava se u Gračanici i počinje parastosom u tamošnjem manastiru u 11.00 sati, a zatim će kod Doma kulture biti položene bele ruže ispred umetničke instalacije „Missing“, posvećene nestalim licima.

Nakon toga, biće otvorena izložba radova sa Likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2022“, a potom će biti održana i akademija posvećena martovskom pogromu.

Programu u Gračanici prisustvovaće predstavnici Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske, Кancelarije za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, predstavnici lokalnih samouprava i Udruženja porodica „Кosmetski stradalnici“, Ansambla „Venac“, učesnici Likovne kolonije, Hor Prizrenske bogoslovije, glumac Narodnog pozorišta Priština Nebojša Đorđević, te polaznici Škole baleta „Gračanica“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.