Obeležavanje godišnjice NATO bombardovanja u Kosovskoj Mitrovici: Svaki rat je previše tup instrument da bi ponudio čist kraj

Osvećenjem spomen-ploče posvećenoj braći Milić, polaganjem cveća i odavanjem pošte stradalima, u Kosovskoj Mitrovici je obeležena dvadesetčetvrta godišnjica od početka NATO bombardovanja.
Image

Čin osvećenja i pomen najpre je obavilo ovdašnje sveštenstvo u pratnji Crkvenog hora “Branislav Nušić”, dok su vence položili predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Borislav Tajić, predstavnici SUBNOR-a i Srpske liste.

Potom je na Trgu braće Milić, usledio umetnički prikaz o blizancima Bobanu i Srđanu koji su poginuli 1999. tokom NATO bombardovanja, kao i njihovom bratu Goranu, koji je preminuo od tuge na godišnjicu njihove smrti. Njihov život prisutnima su približili istaknuta glumica srpske drame Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, Jasmina Stojiljković i student glume Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Filip Paprić.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, obraćajući se okupljenima, naveo je da ni u jednom ratu nema pobednika ni gubitnika, te da postoji samo uništenje. Ukazuje da bombe nisu birale koga će pogoditi.

“Stojimo ispred isprepletena tri božura iz kojih i danas kaplju krv i suze braće Milić i njihove majke Nade u kojoj su upleteni svi njihovi osmesi, radosti i tuge i prve ljubavi, a potom i silom ugašena mladost”, naveo je Spirić i dodao da podvig braće Milić obavezuje na negovanje kulture sećanja na ove heroje.

U NATO statistici su ugašeni mladi životi i oni se vode kao kolateralna šteta, dodao je Spirić.

“Mislim da je ovaj izraz po nas najgori od svih mogućih koji smo naučili”, istakao je.

Naglašava da je naša obaveza da se uvek setimo svih staradalih u NATO bombardovanju. 

“Ne smemo zaboraviti nijednu njihovu prolivenu kap krvi, suzu, ni ranu. Svaki rat je previše tup instrument da bi ponudio čist kraj”, zaključio je Spirić.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM, Borislav Tajić, navodi da međunarodna zajednica nikada nije osudila NATO agresiju.

“Danas se sa ponosom sećamo svog otpora u neravnopravnoj borbi. Spomen-obeležja u Kosovskoj Mitrovici i naše prisustvo danas govore da naši heroji nisu zaboravljeni. Ovo je mesto sećanja i za sve postradale u NATO agresiji. Njihova žrtva mora da služi kao vodilja za sva buduća pokolenja – da se nikada ne bi ponovilo”, poručio je Tajić.

Venci su potom položeni i na spomenik “Istina”, koji je u blizini ibarskog mosta postavljen sredinom 2007. godine. Posvećen je poginulima u NATO bombardovanju i žrtvama OVK. 

Predsednik SUBNOR-a Kosovska Mitrovica, Slobodan Bogićević, podsetio je na to da je bombardovanje SRJ trajalo 78 dana i ocenio da je to bila brutalna i sramna agresija zemalja NATO pakta, te da se to ne sme zaboraviti.

“Nikada nećemo zaboraviti borce koji su izgubili svoje živote za odbranu i oslobođenje naše zemlje”, poručio je Bogićević.

Obeležavanju godišnjice NATO bombardovanja prisustvovao je veliki broj građana, kao i predstavnika lokalnih samouprava na severu, te Srpske liste.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.