Obeležavanje godišnjice pogroma u Gračanici: Obnova uvek nađe put

Parastos u manastiru Gračanica povodom obeležavanja 19. godišnjice martovskog pogroma služio je vladika raško-prizrenski Teodosije uz sveštenstvo Eparhije. U Galeriji Doma ...
Image

Pomenu su prisustvovali članovi porodica stradalih Srba, predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić, potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić, načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović, predstavnici lokalne samouprave i građani.

Nakon parastosa, okupljeni su od manastira Gračanica prošetali do Doma kulture gde su ispred instalacije MISSING, na kojoj su fotografije kidnapovanih i nestalih lica, položili bele ruže.

U Galeriji Doma kulture „Gračanica“ vikarni episkop novobrdski Ilarion, otvorio je izložbu „Jesen u Prizrenu 2022“ nastalu tokom novembra prošle godine u manastiru Svetih arhagnela koji je teško postradao u pogromu.

„Evo nas sabranih ovde u dan obnove, iako je povod događaj koji je vezan za rušenje, čemer, ubistva, progon i stradanje. Odgovor onih koji su baštenici kosovskog zaveta je ovaj: ’Mi se carstvom nebeskim borimo protiv rugla koje nudi ovaj svet, koje u zlu leži, iako stvoren kao dobar, jer sve beše dobro od početka’. Zahvaljujući nama i našim promašajima ovaj svet je takav, da možemo da kažemo za njega da u zlu leži. Naše je ovde da se na Kosovu i Metohiji borimo za ono što je carstvo nebesko i zato sam danas ovde sa vama da učestvujem u obnovi lepotom“, kazao je on.

Vikar patrijarha srpskog Porfirija, zahvalio se svima koji, kako je rekao, „ulažu trud da u ova teška vremena na strašnom mestu postojimo“.

„Pre svega, njegovom preosveštenstvu episkopu Teodosiju koji ne govori mnogo, ali radi mnogo. Plodovi njegovog rada i truda su vidljivi i svedoče da mi ovde ostajemo. Danas smo okruženi lepotom koja je iznikla baš na onom mestu gde obnova nije dozvoljena. U mestu Svetih arhangela, u manastiru koji je stradao, koji je rušen, gde neka administracija ne dozvoljava da se nastavi sa tom obnovom. Ali, obnova nađe svoj put, evo ove slike, ova poezija u bojama, to je izraz obnove koja se dešava i koja je nezaustavljiva“, rekao je episkop novobrdski Ilarion.

Program obeležavanja godišnjice martovskog pogroma nastavljen je svečanom akademijom posvećenom ovom događaju.

Organizatori obeležavanja su Kancelarija za KiM, Dom kulture „Gračanica“, Galerija umetnosti Priština-Gračanica, Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska i Uduženje porodica „Kosmetski stradalnici“.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.