08:55, 26.06.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Obeležavanje Vidovdana uz posebne mere u Gračanici i na GazimestanuEparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštila je da će ove godine Vidovdan biti obeležen uz posebne zaštitne i mere opreza, kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

obelezavanje-vidovdana-uz-posebne-mere-u-gracanici-i-na-gazimestanu

Radio Kontakt Plus

Centralna liturgija biće služena na otvorenom u porti manastira Gračanica od 9 časova, dok će u 13 časova biti održan parastos srpskim junacima na Gazimestanu, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Predstavnici policije i institucija na Kosovu preneli su Eparhiji raško-prizrenskoj da je neophodno da se na liturgiji i parastosu svi vernici pridržavaju propisanih sanitarnih mera, dodaje se u saopštenju.

“Svi prisutni treba da nose maske i rukavice i da održavaju distancu, tako da u porti i oko spomenika na Gazimestanu razmak između vernika bude najmanje metar i po”, precizira se u saopštenju.

Upućen je apel vernicima da izbegavaju stvaranje gužve i okupljanje u većem broju na jednom mestu, ali i da izbegavaju transparente i političke simbole i zastave.

Osobe koje imaju simptome korona virusa ili su hronični bolesnici trebalo bi da izbegnu dolazak na proslavu Vidovdana, dodaje se u saopštenju.

Kako je navedeno sveštenici i službenici Eparhije raško-prizrenske vodiće računa da se ove mere poštuju.

“Mere koje se preduzimaju u skladu su ne samo sa propisima nadležnih institucija, već moraju biti shvaćene i kao izraz odgovornosti i pažnje jednih prema drugima. Čuvajući sopstveno zdravlje, čuvamo pre svega one najosetljivije i starije među nama. Uzdamo se kao i uvek u pomoć Božiju, koja zasigurno neće izostati ukoliko mi sa svoje strane budemo činili sve ono što do nas stoji”, zaključuje se u saopštenju Eparhije.


Tagovi: SPCGračanicaEparhija Raško-prizrenskaKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije