Obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Svečanom manifestacijom u Bijeljini, Srbija i Republika Srpska obeležile su zajednički praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Image

Intoniranjem pesme „Ovo je Srbija“ završena ceremonija

Intoniranjem pesme „Ovo je Srbija“ završena je ceremonija obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Dodik: Jedinstvo kao i slobodu moramo osvajati i za nju se boriti

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je da je ovo poseban dan našeg jedinstva, i nacionalne zastave.

„Jedinstvo, kao i slobodu, uvek moramo osvajati i za nju se boriti. Tako i za zastavu, da bi se vijorila mora biti odbranjena i sačuvana. Kao što se srpska zastava vijorila u Beloj kući u Vašingtonu u čast srpskog naroda i njegove uloge u Prvom svetskom ratu. Hvala Srbiji na podršci Republici Srpskoj i želimo da što pre auto-putem povežemo Banjaluku sa Bijeljinom i dalje preko Rače sa Srbijom. Danas Srbi imaju dve države, ali Srbi moraju znati pre svega da ćemo se boriti za naše jedinstvo u budućnosti. Majka Srbija je nešto što mi živimo ovde. Osećamo bratsku ljubav koja iz Srbije dolazi nama i na to se ponosimo“, rekao je Dodik.

Zahvalio se predsedniku Srbije i njegovom timu za sve što su učinili i čine za Srpsku, pomenuvši da su se u prošlosti ljudi iz Republike Srpske u Srbiji lečili i školovali kao stranci, a da to danas više nije slučaj.

„Svet nije više isti i traži od nas da se izjasnimo i iskažemo naše zahteve. Vek iza nas bio je vek našeg stradanja, ali sam siguran da će buduće decenije biti decenije našeg jedinstva i ujedinjenja. Naša zastava je ona oko koje se okupljamo, ispod koje stojimo i kojoj smo se zavetovali“, rekao je Dodik.

Vučić: Ovaj istorijski trenutak zahteva da se ujedinimo pod našom trobojkom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je svima koji razmeju koliko je značajan današnji dan za srpski narod u celini.

„Postojalo je nešto jače od divizija i pukova i moćnije od oružja tog 15. septembra 1918. godine kada je srpska vojska krenula u probijanje Solunskog fronta, postojalo je jedinstvo svih onih različitih, ni po čemu istih – seljaka i građana, vojnika i oficira, pravoslavnih i drugih, onih koji su izgubili malo i onih koji su izgubili sve“, rekao je Vučić.

Ukazao je da je to bio jedini put do slobode – udružiti se i ujediniti se i zajedno krenuti ka najsvetijem cilju.

„Prvo smo morali da se ujedinimo da bismo tek onda naše različitosti mogli da predstavimo kao slobodne“, rekao je Vučić.

Istakao je da izazovi s kojima smo danas suočeni nisu mnogo manji nego oni s kojima se suočavala generacija koja je pobedila u Velikom ratu.

„I danas iako to ne želimo da vidimo možemo da izgubimo i slobodu i državu i živote, a razlika je u tome što ovaj istorijski trenutak od nas zahteva da se ujedinimo pod našom zastavom, našom trobojkom“, rekao je Vučić.

Dodao je „da zajedno pobedimo ludilo koje svakog trenutka može ove prostore ponovo da pretvori u krvavu klanicu“.

„Naše nesloge, narcisoidne i male razlike biju bitke u kojima niko ne može da pobedi od onih koji žele slavu“, naglasio je Vučić.

Nasuprot tome, kako je kazao, suština svake slobode jeste pravo na različitost, da budemo drugačiji i da mislimo drugačije i da svako sanja svoje, a ne tuđe snove.

Samo tako možemo da ostanemo ujedinjeni i da stanemo zajedno, samo tako što ćemo sve svoje različitosti udružiti i uposliti u jednom poduhvatu – borbi za slobodom, poručio je.

„U trenutku kada čitav svet ratuje, moramo da shvatimo da imamo samo sebe i da moramo da se sačuvamo i spasimo i da je za taj spas potrebno jedinstvo svih nas Srba“, naglasio je Vučić.

Istakao je da je zato i važan ovaj dan, kao i da moramo da naučimo da poštujemo sebe, svoju zastavu i svoju slobodu i da ma koliko nemali jedinstvo moramo na njemu da insistiramo.

„Onoliko koliko ga nemamo danas imaćemo ga sutra, onoliko koliko ga sutra ne budemo imali, imaćemo ga dan kasnije ukoliko nam to bude zavet i obaveza“, rekao je Vučić.

Istakao je da ništa nije važnije nego da prepoznamo trenutak u kojem danas živimo, kao i da se Srbija suočava sa ozbiljnim izazovima.

„Nasrnuli su na Kosovo i Metohiju i po svaku cenu hoće da ga otmu iz naših ruku, nasrnuli su i ne pitaju kako, ne pitaju i ne objašnjavaju čak ni zašto, ne kažu ni zato – samo hoće da do kraja završe ono to su odavno počeli“, rekao je Vučić.

Ja mogu samo jednu stvar da im poručim, rekao je Vučić, „hoćete da nam uzmete zemlju i po širini i po dužini, a mi vam ni pedlja naše zemlje nećemo dati“.

„Možete da imate silu kakvu hoćete, da budete moćni i veliki, mali smo mi za vas. Razumemo mi našu snagu, ali ima nešto što ne možete da pobedite – pravdu, pravo, odlučnost jednog naroda da bude svoj na svome i da ne prihvati nepravdu i na kraju ne možete da pobedite ono što mi svi osećamo – jedinstvo našeg naroda“, naglasio je Vučić.

Istakao je da ovim danom ne obeležavamo samo tri naša simbola, nego i samu suštinu našeg postojanja.

„Prvi je naša zastava – najlepša zastava na svetu, crveno-plava-bela, ona pod kojom možemo svi i koja ujedinjuje sve, ona koja svima nama daje snagu i pred kojom ne postoje prepreke. Drugi je sloboda koja ujedinjuje i sve naše razlike, koja je jedini garant prava na drugačije mišljenje, veru ili uverenje. Treći je jedinstvo – uslov svih uslova i jedini način da i zastavu i slobodu i različitosti sačuvamo“, naveo je Vučić.

Poručio je da je njegov osnovni poziv danas da se okupimo i udružimo da bismo mogli slobodni i u miru da živimo i da obezbedimo budućnost za svoju decu.

„Pozivam sve da uzmu svoje zastave i da ih donesu pod ovu jednu, da udruže te zastave i da ih spoje i da pokažu svima da kada je o slobodi reč, Srbiju i Srpsku ništa ne može da podeli“, zaključio je Vučić.

Cvijanović: Pokazujemo opredeljenost da idemo krupnim koracima u budućnost

Predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, rekla je da današnji dan slavimo kao svoj identitet u svim svojim elementima, vrednosti na kojima počivamo i koje su čuvane i odbranjene kroz vekove.

„Jedinstvo, sloboda i zastava imaju posebnu važnost i težinu i suštinski se vezuju za našu sposobnost da opstanemo i trajemo. Srpski narod je kroz istoriju često bio posvađan i razjedinjen i lak plen mnogima koji mu nisu želeli dobro. Danas živimo u vremenima u kojima nam je potrebno jedinstvo da bismo išli napred i da bi bili sposobni da se suočimo sa svim izazovima“, istakla je Cvijanovićeva.

Predsednica Republike Srpske je naglasila da je zato važno očuvati volju naroda, ali i snagu institucija.

„Verujem da je i naše današnje okupljanje pokazatelj naše opredeljenosti da, vodeći računa o onome što nas je prošlost naučila, idemo krupnim koracima u budućnost“, rekla je predsednica Republike Srpske.

Ocenila je da će se u toj budućnosti Republika Srpska osećati bezbednije i zaštićenije, jer zna da postoji Srbija koja je motor razvoja celog našeg regiona, ali i najvažniji faktor mira i stabilnosti.

Naglasila je da institucije i Republike Srpske i Srbije predano rade na kreiranju svih neophodnih uslova u kojima nacionalno jedinstvo i saradnja mogu u potpunosti doći do izražaja, od zajedničkih infrastrukturnih, privrednih, turističkih, kulturnih, obrazovnih i svih drugih programa.

„Podignimo zato naše trobojke, jer su simbol našeg jedinstva. Živela Republika Srpska i Republika Srbija!“, zaključila je Željka Cvijanović.

Patrijarh Porfirije: Narod koji nema duhovnog jedinstva i zdravlja liči na šupalj orah

Partijarh srpski Porfirije, na početku obraćanja, čestitao je svima praznik.

„Za nas sve zastave započinju onom zastavom koja se caru Konstantinu ukazala na nebu, na zastavi toj bio je znak najsvetijeg imena gospoda Isusa Hrista. Sveti car je taj Hristov znak postavio na zastave svoje vojske i izvojevao pobedu i doneo slobodu koje su postale ni manje ni više nego temelj evropske civilizacije“, rekao je Porfirije.

Ukazao je da je pod tom zastavom car Kontantin dao slobodu i mogućnost svakom narodu na evropskom kontinentu da u skladu sa svojim posebnostima gradi svoj sistem vrednosti, da organizuje svoj kulturni i duhovni život i neguje i čuva svoj duhovni identitet i svoje narodno jedinstvo.

„Zastava je u načelu simbol jedinstva i znak suštinskog i dubinskog indentiteta jednog naroda. Naša zastava je vidljivi znak našeg jedinstva i upućuju na to ko smo i šta smo kao jedan narod i kojim putem smo se zaputili i treba da idemo“, poručio je Porfirije.

Naveo je da značenje naše zastave i svih naših prethodnih zastava ima svoj koren u Konstatinovoj hristolikoj zastavi pobede i slobode.

„Zato treba da bude jasan znak da je naš kulturni i duhovni identitet izgrađen i utvrđen na istom onom na kojem je građena i Konstantinova zastava – to je identitet koji se zove crkva Hristova i taj identitet ima svoje temelje u pravoslavnoj veri“, dodao je patrijarh.

„Kroz vekove do danas, od istoka do zapada, od severa do juga nezavisno od državnih, političkih granica kulturnih prostora različitih lokalnih običaja, narečja i dijalekata gde god da živi naš narod postoji zlatna nit koja ga povezuje i koja ga čini jednim, jedinstvenim i neponovljivim – to je nit koja se zove pravoslavna vera i Srpska pravoslavna crkva“, istakao je Porfirije.

Kaže da su se kroz istoriju granice obitavanja našeg naroda menjale, kao i da nismo sigurni da u istoriji u kojoj je sve relativno neće se menjati i u budućnosti.

„Međutim, konstanta i garant kako u prošlosti i sadašnjosti, tako i u budućnosti našeg nepokolebljivog i trajnog jedinstva je živa pravoslavna vera koju ni za šta nismo menjali i koja nas je očuvala neizmenjene“, dodao je.

Gde ima crkve, ima i našeg naroda, poručio je patrijarh i dodao da gde nema crkve pre ili kasnije odumire i narod.

„Naše jedinstvo nije u brojkama, ni u matematici i geografiji, nije zasnovano na krvi i tlu, nije u kvanitetu nego u kvalitetu“, rekao je Porfirije i dodao da naše jedinstvo jeste i treba da ostane duhovno jedinstvo.

„Narod koji nema duhovnog jedinstva i zdravlja liči na orah koji ima tvrdu ljusku ali nema jezgo i plod. Takav šupalj orah i pod najmanjim udarom raspada se u paramparčad i od njega na kraju ne ostaje baš ništa“, rekao je Porfirije.

„Na isti način narod koji ne čuva svoj duhovni sistem vrednosti i identitet i svoje duhovno jezgro lako se dezorijentiše i gubi, svaki narod je živi organizam koji ima svoju dušu, ako se odrekne svoje duše, ako je izgubili ili makar zapostavi, on lagano odumire i postaje leš“, naveo je patrijarh.

Duša srpskog naroda jeste hrišćanska pravoslavna vera, zaključio je Porfirije.

Intoniranjem himni počela svečanost

Intoniranjem himni Srbije i Republike Srpske počela je ceremonija obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Petnaesti septembar izabran je za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front.

Ovaj praznik prvi put je bio svečano proslavljen prošle godine, na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu.

Na današnji praznik počeli su radovi na izgradnji deonice auto-puta od Bijeljine do Rače u mestu Velika Obarska, nedaleko od Bijeljine. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik predložio je da se ta deonica auto-puta zove „Auto-put srpskog jedinstva“.

Brojni zvaničnici uputili su čestitke povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.