Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Obeležena Mala Gospojina u selu Planjane kod Prizrena

Selo Planjane, nedaleko od Prizrena, koje pripada Sredačkoj župi, danas proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu - Rođenje Presvete Bogorodice - Malu Gospojinu.
Image

U ovom selu trenutno ne žive Srbi, ali je liturgiji prisustvovalo više od pedeset vernika koji su pristigli sa raznih strana. Najveći broj ljudi stigao je sa grupom poklonika koju predvodi Slavica Trbusić, rodom iz Orahovca a udata u selu Planjane, koja je nastavila tradiciju obilazaka svetinja i prisustva hramovnim slavama širom Kosova i Metohije.

Liturgiju je služio paroh prizrenski, otac Jovan Radić, uz pojanje prizrenskih bogoslova. On je osvetio vodicu, prerezao slavski kolač, a zatim i održao besedu u kojoj je kazao da mu je drago što narod ne zaboravlja svoja sela, slave i hramove i nastavlja da se okuplja u velikom broju.

„Evo dana kojeg stvori Gospod da se radujemo i proslavljamo jedan od tri rođenja u našem bogoslužbenoj godini. To jesu rođenje Gospoda Isusa Hrista, rođenje Svetog Jovana, Preteče i Krstitelja Gospodnjeg i rođenje Presvete Djeve Marije iliti Mala Gospojina. Ovaj hram je upravo posvećen ovom prazniku. Hram u kome smo se okupili da zajedničarimo sa Bogom, jer hram je lađa koja plovi u carstvo Nebesko i oni koji se budu ukrcali u ovu lađu, ma kakva god bura ovosvetska da leluja more života oni su na sigurnom jer znaju da plove ka cilju jer konačan cilj je carstvo nebesko. Zato trudimo se da živimo po rečima Hristovim i da nam On bude primer u svemu kao i njegova majka koja je svu patnju pretprela sa Njim ali je zato on njoj doneo utehu i vazneo je u nebo. I trudimo se da živimo u slozi i pomirenju jedni sa drugima da bi zaista Bogomajka uslišila svaku našu molitvu kao što su uslišene molitve Joakima i Ane. Eto, meni je jako drago da smo se ponovo okupili u ovoj velikoj svetinji u ovom selu. Drago mi je da ne zaboravljate na vaše selo, na vašu slavu, na vaš hram i potrebno je da uvek dolazite i da se uvek molite i da Bog vidi vašu žrtvu. Znam da nije lako doći iz različitih krajeva, ali blagodat božija čini da vaš put bude olakšan molitvama Svete Bogomajke u čije ste ime došli a njen blagoslov pratiće vas gde da god budete“, rekao je otac Jovan u besedi.

Slavski kolač je ove godine priredio Predrag Josifović sa porodicom koja je poreklom iz ovog sela, a kako on kaže, njihova kuća u selu je stara gotovo trista godina.

Nakon liturgije domaćin slave je priredio posluženje, uz zvuke harmonike, a organizovana je i tradicionalna licitacija u kojoj su okupljeni učestvovali.

Crkva u selu Planjane je, po rečima starosedeoca Radislava Popovića, rušena čak šest puta. Poslednji put ju je obnovio njegov deda prota Antonije Arse Kolinčić 1868. godine.

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.