Obeleženo 19 godina od zločina nad decom u Goraždevcu

Pomenom u crkvi Rođenja presvete Bogorodice i obilaskom grobova ubijenih dečaka obeležena je još jedna godišnjica zločina nad srpskom decom u Goraždevcu. 
Image

Pred oko pedesetak žitelja Goraždevca pomen je služio vladika novobrdski Ilarion, uz sasluženje oca Petra iz manastira Visoki Dečani i nekoliko sveštenika. Pomenu su prisustvovale monahinje iz Pećke patrijaršije.

Vladika Ilarion poručio je okupljenima da stradanje dece nikada ne prihvatimo kao gubitak nego da se trudimo da posvedočimo veru u vaskrsenje.

„Ne treba njihov spomen da zaboravljamo i treba svom silom da našu tugu pretačemo u vapaj ka Bogu. Ne dozvolimo, posebno onima koji su im najbliži i koji ih najviše vole, da prihvate taj gubitak. Nemojte da prihvatite guibitak, mi smo ovde da posvedočimo veru u vaskrsenje. Njih zaista ima u tajni Božjoj i nikada ne treba da odustanete na bilo koji način od njih i ne treba da kažete da njih nema, njih zaista ima, a možda ih ima i više nego što nas ovde ima. Toliko puta smo mi hodeći zapravo mrtvi, a oni koji su preminuli življi su hiljadama puta od nas. To da ostavimo Gospodu i da ostavimo tom danu kada ćemo se sresti zajedno sa njima“, rekao je vladika Ilarion u besedi.

Milisav Dakić, otac ubijenog Panta, rekao je da se ne nada da će kosovske vlasti ikada otkriti počinioce, ali da to očekuje od Beograda.

“I sami vidite, ja kao čovek ne mogu da očekujem od ubica da mi pronađu ko je ubio decu. Ali se nadam u našu državu, državu Srbiju i našeg predsednika ujedinitelja da se on oko toga malo više zalaže”, rekao je Milisav Dakić.

Majka ranjene Dragane, Mirjana Srbljak, kaže da se ni posle 19 godina ništa nije promenilo.

“Danas je sve isto, samo nema te sirene i nije temperatura 40. Bol je isti, sve je isto, ništa se nije promenilo. Kao što znate ni počinioci nisu pronađeni, mi i dalje čekamo”, kazala je Mirjana.

Pomenu je prisustvovao zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Borislav Tajić.

“U potpunosti smo posvećeni saznavanju istine i procesuiranju zločina u Goraždevcu ali i u Livadicama, Obiliću, Starom Gracku, Cernici… u želji da sve žrtve dobiju zasluženo mesto, porodice istinu o njihovom stradanju, a počinioci zasluženu kaznu”, izjavio je Tajić.

Nakon pomena i posete grobovima postradalih dečaka, delegacija Kancelarije za Kosovo i Metohiju položila je venac na spomenik goraždevačkim žrtvama.

Iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, u svojoj objavi na društvenim mrežama podsetio je na stradanje dece u Goraždevcu.

„Danas se molitveno sećamo dvojice srpskih dečaka: Ivana Jovovića i Pante Dakića koji su postradali u terorističkom napadu na veću grupu srpske dece koja su se kupala u reci Bistrici 13. avgusta 2003. godine. Četvoro dece je tada ranjeno dok je nepoznati napadač pucao na njih iz automatskog oružja. Ova dvojica postradalih dečaka su bila i ostala jedan od simbola posleratnog stradanja našeg naroda na Kosovu i Metohiji“, napisao je otac Sava.

Oglasio se i Princ Filip Karađorđević, koji je poručio da istraga mora biti obnovljena.

„Navršilo se 19 godina od masakra u Goraždevcu kada su još uvek neopoznati počinioci ubili dvoje a ranili četvoro dece. Zločin je ostavio ogromne posledice na Goraždevac i sve povratničke sredine na Kosovu i Metohiji, ali i veliku sramotu na obraz međunarodne zajednice. Istragu treba obnoviti!“, napisao je princ Filip Karađorđević.Навршило се 19 година од масакра у Гораждевцу када су још увек непознати починиоци убили двоје а ранили четворо деце. Злочин је оставио огромне последице на Гораждевац и све повратничке средине на #КиМ, али и велику срамоту на образ Међународне заједнице. Истрагу треба обновити! pic.twitter.com/Zhc2CPUx2Z— Филип Карађорђевић (@PrincFilip1) August 13, 2022

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.