14:27, 28.06.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Obeleženo pola veka Prištinskog univerziteta u Kosovskoj MitroviciU okviru obeležavanja Dana Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, danas je održana zajednička svečana sednica Senata i Saveta Univerziteta u sali rektorata, nakon koje su najboljim studentima završnih godina studija uručene nagrade “Istaknuti student”, a istaknutim pojedincima i institucijama uručene su "Vidovdanske povelje".

obelezeno-pola-veka-pristinskog-univerziteta-u-kosovskoj-mitrovici

Radio Kontakt Plus

Nagrada "Vidovdanska povelja“, ove godine dodeljena je Dušanu Kićoviću iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Mileni Pavlić iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju i članu Senata Univerziteta, Goranu Rakiću.

Obraćajući se prisutnima, rektor Prištinskog univerziteta, Zdravko Vitošević, istakao je da kroz postojanje Univerziteta i njegovo trajanje i mi zajedno sa njim fizički trajemo i opstajemo na prostoru KIM.

“Jako smo ponosni, vredni i iskreni, u nameri da ostvarimo ciljeve koje smo postavili. Obrazovanje i osposobljavanje mladih ljudi da kroz naporan rad, sticanje znanja i veština, otkrivanje naučnih istina, usavršavanje moralnih načela i duhovnih vrednosti, postanu sposobni da sebi, svojim porodicama, društvu i Republici Srbiji obezbede trajanje na KIM”, kazao je Vitošević

Deset najboljih studenata dobilo je priznanja i novac, u okviru tradicionalne dodele nagrada “Istaknuti student”. 

Student  Ekonomskog fakulteta Ivana Vučinić, u ime svih nagrađenih studenata, tom prilikom je kazala da današnje priznanje predstavlja krunu jednog životnog doba.

“Ovo priznanje nam je potvrda da se trud i rad uvek isplate, i da je u životu bitno imati čvrste stavove i jasno postavljene ciljeve. Na tom putu mi nismo bili sami. Upravo vi, ovde okupljeni, dali ste nam snagu i bili uz nas u teškim trenucima. Koreni učenja su gorki, ali su zato plodovi slatki”, kazala je ona.

Nagrada "Vidovdanska povelja“, ove godine dodeljena je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Kancelariji za Kosovo i Metohiju i članu Senata Goranu Rakiću.

Nakon primanja povelje, član Senata Goran Rakić se obratio studentima, porukom “podizanja nacionalne svesti i savesti”.

“Vi ste naša snaga i naš najveći pokretač. Pozivam rektora, dekane, profesore da zadrže naše najbolje studente zapošljavajući ih na našem Univerzitetu. Na ovaj način mladima šaljemo jasnu poruku da je njihova budućnost sigurna na našim prostorima. To je put kojim ćemo jačati ne samo Univerzitet, već i naš narod. U procesu zapošljavanja imaćete moju ličnu i podršku svih institucija”, poručio je Rakić.

U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju “Vidovdansku povelju” primila je Milena Pavlić, jer zbog opravdanih razloga direktor, Marko Đurić, nije mogao da prisustvuje obeležavanju Dana Univerziteta.

Njegovo pismo, upućeno prisutnima, pročitano je na skupu, u kome je istakao da je PU dokaz postojanja Republike Srbije na prostoru KIM, a nastavak postojanja Univerziteta ključ je uspeha u očuvanju i zaštiti srpskih nacionalnih interesa na Kosmetu.

Ispred Vlade Republike Srbije, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Dušan Kićović primio je “Vidovdansku povelju”.

On je rekao da je zadatak Vlade da zadrži Univerzitet kao glavni stub ostanka srpskog naroda na KIM u okviru sistema obrazovanja Republike Srbije, ali i da unapredi bogato istorijsko nasleđe kao ključni resurs razvoja države i društva u celini.

“Današnji cilj visokog obrazovanja, koji je usmeren ka studentima, je svakako povećanje ulaganja u stipendije,  ali i druge programe preko kojih će ovi mladi ljudi, uspevati da se u potpunosti ostvare i izgrade uspešne karijere. Radićemo na važnim pitanjima za PU kako bismo ga učinili još jačim i prilagođenijim potrebama društva, kroz što kvalitetnije obrazovanje i stručni kadar koji će im u tome pomoći”, kazao je Kićović.

Program je obogatio i crkveni hor “Nušić”.

Ove godine zbog pandemije korona virusa, Svečana akademija povodom obeležavanja 50 godina postojanja PU, će se održati 28.septembra u Domu kulture u Zvečanu, na kojoj će prisustvovati članovi SANU, svi dekani i rektori sa Univerziteta u Srbiji.
 Tagovi: UniverzitetKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije