Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika

Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih ...
Image

Oznaka tajnosti je sa ovog dokumenta skinuta 27. februara. Početak suđenja komandantima OVK, prvobitno zakazano za 1. mart, počeće 3. aprila, javlja RTS.

Imena 102 žrtve bivše Oslobodilačke vojske Kosova navedena su u novoj verziji optužnice protiv Hašima Tačija, Redžepa Seljimija, Kadrija Veseljija i Jakupa Krasnićija, koji se u pritvoru u Hagu nalaze od kraja 2020. godine.

U novoj verziji optužnice navedena su imena više od 100 osoba ubijenih ili čija tela nikada nisu pronađena na nekoliko lokacija na Kosovu i dva mesta na severu Albanije. Zločini koji se navode u novom dokumentu dogodili su između marta 1998. i septembra 1999. godine.

Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK, takođe, navodi da se četvorica lidera OVK terete za zločine počinjene protiv stotina civila, zbog čega snose individualnu odgovornost, te da su bili deo sistematskih napada na osobe za koje su smatrali da deluju protiv OVK.

FoNet, RTS, N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.