„Očekujemo da Kosovo ispuni svoje obaveze u dijalogu, pod hitno formirati ZSO“

„Današnja diskusija odražava značaj koji SAD i partneri pridaju kako bi Kosovo osnovalo Asocijaciju opština sa većinski srpskim stanovništvom, a koja je u skladu sa Ustavom ...
Image

Hovenijer je ponovio stav zemlje koju predstavlja, kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština, a to je da “ne podržava nijedan aranžman koji bi ugrozio suverenitet, nezavisnost, multietnički karakter i demokratske institucije Kosova”.

Američki diplomata je naglasio da se Sjedinjene Države strogo protive formiranju bilo kakvog entiteta koji liči na Republiku Srpsku.

„Očekujemo da Kosovo ispuni svoje obaveze. Tražimo od Vlade Kosova da pruži svoju viziju o Asocijaciji za koju veruje da štiti budućnost Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke, demokratske države i obezbeđuje manjinska prava u skladu sa Briselskim sporazumom. Veoma je važno i hitno“, poručio je Hovenijer.

Kazao je da je cilj sastanka bio da predstavnici ambasade čuju stavove učesnika o ZSO, o tome šta bi ona mogla da bude i kako može da bude od koristi građanima Kosova.

Dodao je da ga je zanimalo i to koja svojstva ZSO ne može ili ne bi trebalo da ima.

„Čuli smo od učesnika njihove stavove o primeni sporazuma o Asocijaciji, kako se to može postići na način koji obezbeđuje budućnost Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske zemlje“, objasnio je Hovenijer.

Diskusija je bila vezana za tri teme, kazao je američki diplomata.

„Prvo – kako Asocijacija može da funkcioniše u praksi. Učesnici su pokrenuli teme na ovom sastanku iz čitavog spektra, uključujući percepciju o mogućim odgovornostima i potencijalnim ograničenjima Asocijacije. Drugo – kako Asocijacija može da funkcioniše u okviru kosovskog pravnog okvira. Opet, čuli smo različita mišljenja o Briselskom sporazumu i odluci Ustavnog suda iz 2015. godine. I treće – kako Asocijacija može da doprinese ekonomskom razvoju i efikasnom pružanju vladinih usluga kosovskim Srbima i drugim manjinskim zajednicama. Čuli smo i stavove o tome kako Asocijacija može da pomogne u rešavanju problema i potreba koje su od suštinske važnosti za svaku zajednicu“, naveo je Hovenijer.

Kazao je da su SAD spremne da pruže ekspertizu i političku podršku, kako bi se osiguralo da ZSO funkcioniše u najboljem interesu za sve građane Kosova.

„Čuli smo ideje zainteresovanih strana koji su ključne kako bi se obezbedilo da Asocijacija odgovara potrebama zajednica kojima treba da služi. Članovi Vlade imaju priliku da ovo što su ovde danas čuli ponesu sa sobom i uključe ove stavove u svoj rad na ovom važnom pitanju“, dodao je Hovenijer.

Rekao je i da želi da vidi napredak Kosova na njegovom putu ka evroatlanskim integracijama.

„Nadamo se da će ova diskusija inspirisati i osnažiti napore da se radi na osnivanju Asocijacije što smatramo ključnim dok Kosovo gradi svoju budućnost kao suverena, multietnička, demokratska i nezavisna zemlja, koja je u potpunosti integrisana u evroatlanske strukture. SAD dele ovu viziju sa narodom Kosova i nastaviće da budu uz njega kao prijatelj i saveznik“, naglasio je Hovenijer.

Arsenijević: Oprečni stavovi oko ZSO

Predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, Aleksandar Arsenijević, današnji sastanak u američkoj amabasadi u Prištini ocenio je kao pozitivan.

„Mislim da je ovaj sastanak bio jako produktivan i da će ovakvi razgovori sigurno dovesti do nekog dobrog rešenja. Imali smo velike razmene mišljenja, oprečne stavove oko Zajednice srpskih opština, a ono što je najbitnije jeste da su svi shvatili da ZSO mora da zastupa srpsku zajednicu na Kosovu i da zaštiti njihova prava. Stav koji mi zastupamo jeste da ZSO onako kako je to potpisano, ne može da uspori Kosovo u bilo kakvom napretku, već jedino da zaštiti srpsku zajednicu koja je u manjini“, rekao je Arsenijević.

On je naveo i da zbog tajnosti sastanka ne može da iznosi više detalja o istom.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.