Od danas za vozače obavezna zimska oprema

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, danas je počela zimska sezona na putevima na Kosovu. Vozači su dužni da u svojim vozilima imaju neophodnu opremu, ali i da letnje gume zamene zimskim. Ova mera ...
Image

Osim kompleta za prvu pomoć koji mora biti uvek u vozilu, vozači su dužni da zamene pneumatike, imaju lance za sneg, a poželjno je da imaju i dovoljno tečnosti za vetrobransko staklo, te četku i drugi pribor za čišćenje stakla.

Šef operative Saobraćajne jedinice za region Prištine Sulejman Halili kaže za Kim da motorna vozila moraju da imaju zimsku opremu ukoliko je na putevima poledica, sneg i led.

„Pod zimskom opremom podrazumevamo pneumatike M+S na svim točkovima, a dubina šare treba da bude minimum četiri milimetra. Mogu da se koriste i letnje gume, ali bi trebalo postaviti lance za sneg najmanje na dva pogonska točka“, kazao je on.

Iz Saobraćajne policije upozoravaju da će kažnjavati vozače koji ne poseduju sve što je potrebno za bezbednu vožnju u zimskim uslovima. Kazne za fizička lica iznose 40, dok će se pravna kažnjavati sa 150 evra.

„Vozilo će biti isključeno iz saobraćaja sve dok se ne budu stekli uslovi za dalje kretanje“, naglasio je Halili.

Regionalna saobraćajna jedinica Kosovske policije je tokom redovne kontrole saobraćaja vozače obaveštavala kako da svoja vozila opreme zimskom opremom, rekao je on.

„Upozoravam vozače da ne kreću na put ukoliko prethodno svoj automobil nisu opremili zimskom opremom. Osim opreme, dužni su da poštuju i saobraćajne znakove, vode računa o uslovima na putu u cilju zaštite života i imovine građana“, naveo je Halili i dodao da danas počinje pojačana kontrola policije na svim putevima.

U vulkanizerskim radnjama na području opštine Gračanica od jutros je više posla.

„Zamena guma košta 12 evra. Imamo popust do 30. novembra, cena je 10 evra. Ima gužve, ali zavisi kako kad. Vozači mogu da dođu ovde kod nas lično ili da zakažu termin za zamenu“, rekao je za Kim radnik u vulkanizerskoj radnji i perionici „Beli“ u Lapljem Selu Damir Jakupović.

Nove gume koštaju od 50 do 100 evra, dok se polovne mogu naći i za 20 evra. Oni koji ne žele da rizikuju i plaćaju kazne, svoje automobile su već opremili zimskom opremom.

„Kupio sam nove gume. Prošle godine nisam kupovao, a ove godine sam jednu gumu platio 60 evra“, kazao je Ismail Bitići iz Livađa.

„Ove godine nisam menjao zato što sam prošle godine kupio gume. Znam da gume moraju da se menjaju ako su stare, sa starim gumama ne smemo da vozimo. Mnogo su poskupele, čini mi se da je jedna guma sada 60 evra, a onaj ko nema pare teško će da priušti da kupi sebi sve četiri gume. To je negde oko 250 evra“, kazao je Momčilo Nedeljković iz Badovca.

„Ja sam imao gume od prošle godine, zamenio sam. A čuo sam da su sada duplo skuplje“, rekao je Boban Grbić iz Donje Brnjice.

Kosovska policija je od nedavno opremljena „inteligentnim vozilima“, koja će njenim pripadnicima omogućiti lakšu kontrolu saobraćaja.

„Svaki region na Kosovu poseduje po jedno ili dva takva vozila. Ona imaju oko šest kamera koje se rotiraju 360 stepeni i beleže sve prekršaje. Može da registruje brzinu kretanja vozila napred i pozadi, nepropisno parkirane, kao i neregistrovane automobile. Vozilo obavlja dužnost jednog policajca. Imali smo dosta uspeha jer su prekršaji smanjeni, pogotovu brzine kretanja koja je glavni uzrok saobraćajnih nezgoda“, zaključio je šef operative saobraćajne jedinice za region Prištine Sulejman Halili.

Tokom 2022. godine u regionu Prištine u saobraćaju je život izgubilo 21 lice, najviše pešaka. Zbog svoje i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju, vozači treba da znaju da letnje gume zbog svog sastava gube sposobnost adekvatnog prijanjanja na podlogu na temperaturama nižim od deset stepeni Celzijusa.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.