Na današnji dan pre 24 godine počelo NATO bombardovanje

Na današnji dan pre 24 godine počeli su vazdušni napadi NATO snaga na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Bombardovanje je trajalo 78 dana. Tada je poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.
Image

Odluka o bombardovanju SRJ doneta je po prvi put u istoriji bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

SRJ je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu Kosovo i Metohije.

Nakon donošenja odluke u Skupštini Srbije o neprihvatanju stranih trupa i predloga da snage Ujedinjenih nacija nadgledaju mirovno rešenje sukoba na Kosovu i Metohiji, NATO je 24. marta 1999. godine u 19:45 započeo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom širom Srbije i Crne Gore.

Bombardovanje je počelo sa brodova u Jadranu od strane 19 članica Alijanse, kao i iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, podržane strateškim bombarderima koji su poleteli iz baza u zapadnoj Evropi, a kasnije i iz SAD.

Najpre su gađane kasarne i jedinice protivvazdušne odbrane Vojske SRJ u Batajnici, Mladenovcu, Prištini i na drugim mestima.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti snaga NATO-a.

U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga.

Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta.

NATO je 23. aprila 1999. godine u 02:06, tokom napada na zgradu RTS-a usmrtio 16 radnika. To je bio prvi slučaj da je jedna medijska kuća proglašena za legitimni vojni cilj.

Tokom bombardovanja izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona.

NATO je aktivirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 „kasetnih bombi“ od kojih je poginulo oko 200 osoba i ranjeno više stotina, a upotrebio je zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom.

Uništena je trećina elektroenergetskog kapaciteta zemlje, bombardovane su rafinerije u Pančevu i Novom Sadu.

Snage NATO-a su upotrebile i takozvane grafitne bombe za onesposobljavanje elektroenergetskog sistema.

Posle više diplomatskih pritisaka, bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999. godine, da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije.

Pošto je generalni sekretar NATO-a 10. juna izdao naredbu o prekidu bombardovanja, poslednji projektili su pali na područje sela Kokoleč u 13:30.

Tog dana Savet bezbednosti UN usvojio je Rezoluciju 1244, a na Kosovo i Metohiju upućeno je 37.200 vojnika KFOR-a iz 36 zemalja.

Imali su zadatak da čuvaju mir i obezbede povratak više stotina hiljada albanskih izbeglica, dok se ne definiše najširi stepen autonomije KiM.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.