Kancelarija za KiM: Odbijen Pavićevićev zahtev da poseti Trajkovića i Adžića u Podujevu

Predstavnici vlasti u Prištini odbili su zahtev oficira za vezu, Dejana Pavićevića, da poseti Slađana Trajkovića i Miljana Adžića koji se nalaze u zatvoru u Podujevu, saopšteno je iz ...
Image

U Kancelariji za KiM kazali su da je Pavićević želeo da poseti uhapšene Srbe, kako bi se uverio u kakvim uslovima borave i da li se poštuju njihova prava.

„Pavićević je od trenutka hapšenja Adžića i Trajkovića uputio više zahteva za posetu. Poslednji put je to učinio 23. februara i to preko pravnog zastupnika uhapšenih“, dodali su.

Naveli su da su “postupajuće sudije zabranile posetu Pavićeviću uz obrazloženje da je nejasan njegov status, kao i da nisu opravdani zahtevi za posetu”.

„Na ovaj način Priština je još jednom prekršila dogovore iz Brisela, ali i flagrantno uskratila prava Trajkovića i Adžića. Posete srpskim pritvorenicima na Kosovu i Metohiji u skladu su sa ingerencijama Pavićevića, koje su definisane sporazumom o oficiru za vezu u Briselu, a reč je o praksi koja se godinama unazad primenjivala“, objasnili su u Kancelariji.

Naglasili su da su “o ovom kršenju sporazuma i uskraćivanju prava srpskim pritvorenicima”, protestnim pismom obavestili specijalnog predstavnika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka.

Od Lajčaka su zatražili da “svojim autoritetom i funkcijom zahteva da Priština omogući posetu pritvorenicima od strane srpskog oficira za vezu”.

Bivši pripadnik Kosovske policije, Slađan Trajković, uhapšen je 15. decembra 2022. godine u Mitrovici.

Njemu je nakon par dana Osnovni sud u Prištini odredio jednomesečni pritvor.

Trajkoviću je potom 16. januara pritvor produžen za još dva meseca.

Početkom februara podnet je hitan zahtev da Trajković zbog lošeg zdravstvenog stanja bude prebačen u kućni pritvor ili da mu se omogući lečenje u KBC Kosovskoj Mitrovica, ali je on odbijen.

Miljan Adžić uhapšen je 9. decembra na prelazu Jarinje, jer se tereti da je izvršio napad na službeno lice u Zvečanu tokom protesta prošle godine.

Njemu je dan kasnije, 10. decembra, određen jednomesečni pritvor.

Potom je Osnovni sud u Prištini produžio Adžiću pritvor za još 60 dana.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.