Odbor EP izglasao viznu libreralizaciju za Kosovo, još dva glasanja do odluke

Odbor Evropskog parlamenta (LIBE) za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove potvrdio je sporazum o viznoj liberalizaciji za Kosovo.
Image

Za ovu odluku je glasalo 48 evropskih zastupnika članova LIBE odbora, sedam njih je bilo pritiv a troje uzdržanih.

Izvestilac u EP za vize Thijs Reuten (Tejs Rojten) ocenio je da je današnjim glasanjem Kosovo korak bliže dugo očekivanom putovanju bez viza.One step closer! To the long awaited visa free travel for Kosovo ???????????????????? https://t.co/zRr3qtO3Rj— Thijs Reuten ???????????? (@thijsreuten) January 12, 2023

Radi se o prvom u nizu glasanja neophodnih da se odluka formalizuje. Nakon glasanja u odboru LIBE, odluka o viznoj liberalizaciji treba da potvrdi Evropski parlament na plenarnoj sednici. Potom za istu odluku treba da glasa savet ministara Evropske unije (EU). Nakon toga se odluka objavljuje u zvaničnom glasniku EU čime postaje pravosnažna.

Prema usaglašenom tekstu, kosovski građani će uživati bezvizni režim sa evropskim državama kada evropski sistem putnih informacija i ovlašćenja (ETIAS) bude u potpunosti operativan (načelno 1. novembra 2023), a u svakom slučaju ne kasnije nego 1. januara 2024. godine.

ETIAS je sistem za davanje ovlašćenja za putovanje u one zemlje Evropske unije koje pripadaju šengenskom prostoru.

Kosovo je poslednje u regionu koje ne uživa slobodu kretanja u državama šengenskog prostora.

Srbija, Crna Gora i Severna Makeodnija imaju bezvizni režim od decembra 2009. godine a Bosna i Hercegovina i Albanija od decembra 2010.

Radio Slobodna Evropa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.