Odbrana Tačija i drugih zatražila odlaganje početka suđenja za dve nedelje

Odbrana bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija zatražila je, na poslednjoj statusnoj konferenciji za pripremu procesa, da im se ...
Image

U toku konferencije pred Specijalizovanim većima stranke u postupku su taj zahtev obrazložile time da im je potrebno više vremena da se pripreme za početak suđenja, odnosno jer im je ostalo još 16 svedoka koji bi trebalo da ispitaju.

Specijalizovano tužilaštvo je danas navelo da će im biti potrebno šest sati za uvodnu reč, dok su branioci optuženih rekli da će svoje uvodne reči izložiti nakon tužilaštva. 

Sudija je zatražio da se razmotri mogućnost smanjenja broja svedoka, dodajući da se očekuje da će se saslušati do 600 sati svedočenja godišnje.

Iz Tužilaštva su istakli da neće svi svedoci koji nalaze na spisku biti pozvani da svedoče, te da će gledati da se smanji broj sati svedočenja.

Naime, sudu je dostavljen spisak od 323 svedoka.

Tužilac je rekao da je njima prioritet da se obezbeđivanje dokaza uradi na tradicionalan način, dodajući da su fokusirani na saslušanje svih svedoka u ovom slučaju i na borbu protiv klime zastrašivanja svedoka koja je trenutno na Kosovu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova bivše OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv tadašnje OVK.

Tanjug/RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.