18:17, 10.12.2020Izvor: KoSSev

Ročište o slučaju ubistva Ivanovića odloženo na neodređeno vremeIako zakazano za sutra, novo pripremno ročište za razmatranje nove - treće optužnice protiv šestoro optuženih za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića, odloženo je na neodređeno vreme, izjavio je za portal KoSSev advokat optuženog Nedeljka Spasojevića, Faruk Korenica.

odlozeno-rociste-o-slucaju-ubistva-ivanovica-na-neodredeno-vreme

KoSSev

Do odlaganja je došlo zbog predloga koji je uputio novi advokat optuženog Radeta Basare, Tom Gaši.

U predlogu se prema rečima Korenice, traži da se on izuzme iz postupka zato što je branio i Radeta Basaru i Nedeljka Spasojevića.

Faruk Korenica je kazao da od početka suđenja pred Osnovnim sudom zastupa optuženog Nedeljka Spasojevića.

Prethodno je zastupao i Radeta Basaru, ali u periodu kada on nije bio obuhvaćen istim predmetom koji sada uključuje sve optužene za umešanost u ubistvo Olvera Ivanovića.

Korenica dalje navodi da je Zakonikom o krivičnom postupku naznačeno da u jednom krivičnom postupku branilac ne može da brani dvoje ili više okrivljenih.

"Onog trenutka kada je tužilac odlučio da predmet Radeta Basare pripoji ovoj grupi, pozvao me je bivši Specijalni tužilac Sulj Hodža i pitao koga želim dalje da zastupam - Basaru ili Spasojevića", objašnjava Korenica i dodaje da se tada izjasnio da želi da nastavi da zastupa Spasojevića, jer je bio njegov branjenik od samog početka.

Ponavlja da ne brani Basaru već godinu dana, te dodaje da mu nije jasno zašto je njegov sadašnji branjenik, Tom Gaši, uputio ovakav zahtev sudu i zašto je to odlučio da uradi sada.

"Odjednom se pojavljuje novi advokat, koji Basaru brani godinu dana unazad i koji je znao da sam ja bio tu samo kod određivanja sudskog pritvora i nigde više... Njemu sada, posle godinu dana, pada na pamet da traži moje izuzeće, što je nespojivo sa logikom, jer njegov i moj branjenik nemaju nikakve kolizije“, dodaje Korenica.

Ovaj predlog upućen je sudu pre nedelju dana. Korenica navodi da je sudija bio u obavezi da odmah o njemu odluči, ali i da do toga nije došlo.

Korenica za sebe kaže da “nekome smeta to što on traži da se poštuju ustavom zagarantovana prava svog branjenika Nedeljka Spasojevića”, ali i da mu sada samo preostaje da sačeka odluku suda, te da ima pravo žalbe.

Nije mogao da precizira kada će doći do novog ročišta, ali očekuje da će se ceo proces odužiti.

Korenica je komentarisao i treću optužnicu Specijalnog tužilaštva. Kaže da ona apsolutno ne odgovara spisima predmeta i da je “još gora nego prethodna”.

"Sudija se sada našao u teškoj situaciji, jer pravična odluka bi bila da se optužnica odbaci i da se obustavi krivični postupak. Ali on nema hrabrosti, ušao je u bubanj", ocenjuje Korenica uz naznaku da ništa nije izmenjeno u odnosu na prethodnu optužnicu, a što je zatraženo odlukom Apelacionog suda.

Korenica ujedno navodi da je jedna od retkih izmena u novoj optužnici to što se sada pominju dva nepoznata lica koja su navodno izvršila sam čin ubistva, dok se ostali koji su obuhvaćeni optužnicom terete da su pomagali u izvršenju ubistva.

Odlukom Apelacionog suda u Prištini, predmet ubistva Olivera Ivanovića vraćen je na početak septembra ove godine. Žalba odbrane optuženih je usvojena, te je tužilaštvu vraćena optužnica na uređenje.

Nova optužnica podignuta je 11. decembra.

Međutim, kako je za portal KoSSev potvrdila advokatica optužene Silvane Arsović, Jovana Filipović, novom optužnicom se Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara i njena klijentkinja, umesto za "pomoć u izvršenju dela teškog ubistva", sada terete za izvršenje samog ubistva.

U prethodnom postupku, održano je samo jedno ročište i to 11. februara, kada su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

U procesu koji vodi kosovsko Specijalno tužilaštvo pred Opštim sudom u Prištini, optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović, Žarko Jovanović, Dragiša Marković i Rade Basara.

Kao vođe kriminalne grupe optuženi su Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.


Tagovi: PravosuđeOliver IvanovićUbistvo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije