Odloženo saslušanje Milene Popović u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

Saslušanje svedoka u slučaju ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića, koje je trebalo da se održi danas, odloženo je za 22. i 23. februar. Partnerka ubijenog Ivanovića, Milena Popović, trebala ...
Image

U Osnovnom sudu u Prištini ročištu prisustvovali su optuženi za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića – Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Silvana Arsović, Dragiša Marković, Rade Basara i Žarko Jovanović.

Bilo je planirano da danas svedoči i partnerka ubijenog Ivanovića, Milena Popović.

Budući da se nije pojavila, sudsko veće predložilo je njeno saslušanje za 22. i 23. februar, te izjavilo da će ukoliko se i tom pozivu ne odazove, isti biti upućen za 15. i 16. mart.

Branilac Silvane Arsović, advokatica Jovana Filipović, kazala je da se Milena Popović više puta nije odazvala pozivu suda iako je to bilo uredno učinjeno.

„Uvek je imala opravdanja za to. Nadamo se da će za naredno ročište, kada je predviđeno njeno saslušanje, 22. februara ona biti ovde prisutna i svedočiti o celoj situaciji, s obzirom na to da smatramo da je jedan od svedoka koji može imati dosta uticaja na ceo postupak koji se vodi“, navela je Filipovićeva.

Advokatica je napomenula da, ukoliko se Popovićeva ne pojavi na ročištu koje je zakazano za 22. februar, njena izjava data u ranijim fazama postupka smatraće se pročitanom i biće prezentovana pred sudom.

„Međutim, smatram da to nije dovoljno i da bi trebala da bude saslušana neposredno“, kazala je ona.

Branilac Nedeljka Spasojevića, advokat Faruk Korenica, rekao je da je svedok koji uredno primi poziv dužan da se istom odazove.

„Ukoliko argumentovano ne obrazoloži svoje odsustvo, može biti priveden. Zakon je isti za sve i pred njim smo svi jednaki. Možda je gospođa Milena opravdano sprečena da dođe, ali to mora da se argumentuje. Mi danas od suda nismo čuli zašto se nije odazvala“, kazao je Korenica.

Korenica je za svedoke predložio pripadnike Kosovske policije N.Č, G.Ž, P.J, N.I. i J.A.

Iako je tužilac Borim Ćerkini rekao da ovi svedoci za tužilaštvo nisu relevantni, sudsko veće usvojilo je predlog advokata Korenice i izjavilo da predložene svedoke može da sasluša 22. i 23. februara u 09:30.

Filipovićeva smatra da svedoci koji su predloženi na današnjem ročištu neće imati uticaja na odbranu njene klijentkinje Silvane Arsović, ali da ona podržava predlog da budu saslušani.

Na pitanje kako će svedoci koje je predložio uticati na dalji tok suđenja, Korenica je odgovorio:

„Četvoro okrivljenih (Nedeljković, Rošić, Basara i Arsović) terete se za isto krivično delo kao saizvršioci, ali pravna kvalifikacija za ovo krivično delo je zloupotreba služebenog položaja. Samim tim što je zloupotreba službenog položaja povezana sa članom 179 – pomaganje u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, tužilac je morao prvo da dokazuje da su oni stvarno zloupotrebili svoj položaj kada, u koje vreme i kako, a toga nema. Mi ćemo obezbediti podatke svedoka, koje je sud od mene tražio. Oni su do skoro bili zaposleni, nadam se da su svi još uvek u Mitrovici“, zaključio je Korenica.

Podsetimo, na prethodnom ročištu koje je održano 4. novembra prošle godine optuženima Marku Rošiću, Nedeljku Spasojeviću i Radetu Basari ukinut je kućni pritvor.

Vlada Srbije je krajem novembra prošle godine donela odluku da Milena Popović bude nova državna sekretarka u Ministarstvu turizma i omladine.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.