13:11, 30.06.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Održan okrugli sto u okviru projekta „Integracija zajednica bez granica u Mitrovici“Okrugli sto u okviru projekta „Integracija zajednica bez granica u Mitrovici“, održan je danas u severnom delu grada na Ibru, u organizaciji Centra za zastupanje demokratske kulture (ACDC).

odrzan-okrugli-sto-u-okviru-projekta-integracija-zajednica-bez-granica-u-mitrovici

Radio Kontakt Plus

Pomenuti projekat je u prethodnom periodu okupio oko 60 srednjoškolaca iz Južne i Severne Mitrovice, koji su zajedno radili na sticanju veština zagovaranja i zalaganja za bolju budućnost na Kosovu.

Istovremeno su bili u prilici da se upoznaju sa procesom evropskih integracija, kao i integracijom javnih institucija na Kosovu.

Gordana Todorović, predstavnica ACDC-ja, kaže da je interesovanje omladine za učešće u projektu bilo izuzetno veliko.

„Najčešća pitanja koja su postavljali vezana su za međuljudske odnose – kakvi su ranije bili, jer to su generacije koje su rođene u Mitrovici kakva jeste danas, tako da je retko ko od njih imao kontakte sa omladinom albanske nacionalnosti“, kaže Todorovićeva, napominjući da su ovakvi pojekti veoma značajni za dalji razvoj i integraciju zajednica u Mitrovici, te da ih treba što češće sprovoditi.

Prema njenim rečima, stavovi mladih po pitanju međusobne komunikacije i saradnje su različiti, i dok su pojedini već ostvarili neku saradnju putem multietničkih seminara, vezanih najčešće za kulturu, ima i onih koji nisu imali kontakata, ali, kako napominje Todorovićeva, pristali bi na komunikaciju i saradnju.

Pored Gordane Todorović, na današnjem okruglom stolu, učestvovali su i Fahri Jašari - koordinator Odeljenja za mlade u Južnoj Mitrovici i Fljorent Hajrizi - predstavnik NVO „Кosovo Forum za inkluzivno društvo“ (КFIS).

Projekat je podržala američka ambasada u Prištini. ACDC ovaj projekat sprovodi u saradnji sa KFIS-om, koji je bio zadužen za sprovođenje aktivnosti u južnom delu Mitrovice.


Tagovi: MitrovicaNVO

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije