Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Protest „Srbija protiv nasilja“

Ispred Narodne skupštine u Beogradu, organizovan je protest "Srbija protiv nasilja". Okupljeni su izneli više zahteva, između ostalog, momentalnu smenu svih članova ...
Image

Skup ispred Narodne skupštine, koji je organizovalo više opozicionih partija i organizacija, počeo je minutom ćutanja, nakon čega se okupljenim građanima obratila nastavnica srpskog jezika Marina Vidojević koja je pročitala zahteve nadležnima, prenosi RTS.

Okupljeni zahtevaju momentalnu smenu svih članova Regulatornog tela za elektronske medije, hitno ukidanje emitovanja rijaliti programa i emisija koje promovišu nasilje, agresiju i nemoral na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, zabranu štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje i agresiju, objavljuju lažne vesti i krše novinarske kodekse, smenu rukovodstva RTS-a zbog emitovanja programa koji promovišu nasilje, kriminal i agresiju, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi zbog kršenja zakona i promocije nasilja.

Zatražili su i smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, ministra prosvete Branka Ružića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, kao i održavanje sednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Srbije i bezbednosna situacija u zemlji u najkraćem mogućem roku.

Marina Vidojević koja je pročitala zahteve navela je da je rok za njihovo ispunjenje do petka.

Okupljeni nose transparente „Stop nasilju“, „Više brige i nege a ne represije“, „Saradnja a ne konurencija“, „Odgovori a ne manipulacije“, i natpise kojima se traži ostavka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog dva napada u kojima je ubijeno 17 osoba, među kojima su polovina maloletnici, prenosi Beta.

Protest organizuju Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front Ne davimo Beograd, stranka Zajedno, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat Sloga i Pokret za preokret.

Građani su se nakon čitanja zahteva uputili u protestnu šetnju prema Vladi Srbije.

Protest pod nazivom „Sve mora da stane“ počeo je u 18 časova protestnim skupom na Trgu slobode u Novom Sadu, nakon čega su okupljeni građani krenuli u komemorativnu šetnju do Varadinskog mosta gde će građani poslati cveće Dunavom za Beograd.

Građani su se okupili i u centru Kraljeva.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.