Održan protest u Prištini zbog Kurtijeve izjave o Oliveru Ivanoviću

Nakon što je Dardan Molićaj iz Socijaldemokratske partije, zamerio svom nekadašnjem partijskom vođi Aljbinu Kurtiju izjavu o ubistvu Olivera Ivanovića, te u dvorištu vlade ...
Image

Skupu pod motom „Premijeru, ne gazi nam krv“, prisustvovalo je više desetina ljudi a među njima i predstavnici pojedinih opozicionih partija. Nosili su se transparenti i uzvikivalo se „Ivanović je ubijao Albance“, te „Premijeru nemoj da nas provociraš“, kao i „Ne zaboravljamo i ne praštamo“.

Organziator skupa je Berat Bećiri, sin jednog od pripadnika nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova. U obraćanju je rekao da je protest način da se pokaže ljutnja zbog „pokušaja političkih predstavnika da iskrive istoriju“.

Kazao je i da su Kurtijeve reči o Oliveru Ivanoviću „strele na ranama“ i da je to bio šok za sve njih.

Nakon Kurtijeve izjave povodom godišnjice od ubistva Olivera Ivanovića podigla se prašina u kosovskoj javnosti, a sam kosovski premijer je žestoko kritikovan, najviše od strane nekadašnjih bliskih saradnika.

Kurti je kazao da mu je žao što počinioci ubistva Ivanovića nisu privedeni pravdi, te da je on bio otvoren i iskren, ali i da se borio za interese svoje zajednice.

„Voleo bih da ostane živo sećanje na njega, na čoveka koji je radio za stabilnu budućnost i za multietničko Kosovo”, naveo je Kurti u video-poruci.

Podsetimo, Oliver Ivanović nije prvostepeno osuđen za ratne zločine, a nakon tri i po godine u pritvoru pušten je na slobodu.

Prethodno je 21. januara 2016. osuđen na devet godina zatvora, zbog „ratnog zločina“ tokom 1999. godine. Međutim, Apelacioni sud je u februaru 2017. suđenje vratio na ponovni postupak, a presuda nikada nije donešena, jer je Ivanović ubijen 16. januara 2018.

Ivanović se teretio i za dela iz 2000. godine, ali je tih optužbi oslobođen.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.