17:06, 29.01.2022 Izvor: RTS

Održan protest u Prištini, sijalicama i svećama na zgradu vladeNekoliko hiljada ljudi protestovalo je u Prištini zbog najavljenog poskupljenja struje, a neki od demonstranata gađali su sijalicama i svećama zgradu vlade.

odrzan-rotest-u-pristini-sijalicama-i-svecama-na-zgradu-vlade

Foto: RTS/printscreen

Organizatori protesta, aktivisti Socijaldemokratske partije, pokušali su da probiju kordon policije i uđu u zgradu vlade.

Usledilo je višeminutno guranje policije i demonstranata, nakon čega se deo policajaca povukao u zgradu vlade, a organizatori su pročitali svoje zahteve, među kojima je glavni odustajanje od poskupljenja struje.

"Dole Kurtijeva vlada", "Aljbin izdajica", "Molili smo za svetlo, našli smo mrak", "Ne igraj se sa ljudima i strujom" - neki su od transparenata, koje su demonstranti danas nosili tokom protesta.

Predsednik Socijaldemokratske partije, Dardan Molićaj, rekao je da je kosovski premijer Aljbin Kurti kukavica.

"Sadašnji predsednik vlade već deset godina priča o štetnoj privatizaciji distribucije, ali niko više od njega nije favorizovao privatnu kompaniju KESCO, jer je za dva meseca za tu firmu izdvojio 120 miliona evra iz državnog budžeta", dodao je Molićaj.

"Nije bilo boljeg trenutka nego što je sada da se distribucija vrati u službu građana Kosova. Ali, da bi se to uradilo, potrebna je politička hrabrost, a problem je što je u ovoj zgradi kukavica, koja sebe vidi kao Supermena", poručio je Molićaj.

Zatražio je u ime okupljenih da vlada odbaci odluku Regulatorne kancelarije za energetiku o poskupljenju struje, navodeći da ima aktivnih građana koji neće dozvoliti da ta odluka prođe, najavljujući nove proteste.

Vlada je najavila poskupljenje struje, jer kupuje struju po visokim cenama i nije u stanju da podmiri potražnju proizvodnjom u dvema elektranama u Obiliću.

Regulatorna kancelarija za energetiku je predložila povećanje cene struje za domaćinstva, ali ne i za preduzeća. Vlada je saopštila da je izdvojila 75 miliona evra za subvencionisanje dela računa za utrošenu energiju.
Tagovi: PrištinaElektrična energijaProtest

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije