Odvojeni razgovori Vučića i Kurtija sa Stoltenbergom 17. avgusta u sedištu NATO-a

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, saopšteno je iz službe za ...
Image

Vučić i Kurti otputovaće u Brisel na odvojene razgovore sa Stoltenbergom, nakon kojih će biti održane konferencije za novinare.

Razgovori u sedištu NATO-a biće održani samo dan pre početka nove runde dijaloga Prištine i Beograda, uz posredovanje Evropske unije (EU).

Sastanci predsednika Srbije i kosovskog premijera sa čelnikom NATO-a dolaze gotovo tri sedmice od tenzija na severu Kosova, koje su porasle nakon odluke Vlade u Prištini o preregistraciji i ličnim dokumentima.

Naime, odluka o izdavanju ulazno-izlaznog dokumenta prilikom ulaska državljana Srbije na teritoriju Kosova, kao i o preregistraciji srpskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu na RKS (Republika Kosovo), izazvala je oštro protivljenje Srba na severu i zaoštravanje odnosa Prištine i Beograda.

Zbog odluke vlasti u Prištini, lokalni Srbi su 31. jula i 1. avgusta blokirali prelaze Jarinje i Brnjak, koji povezuju Kosovo i Srbiju.

NATO je 31. jula saopštio da je njegova misija na Kosovu, KFOR, spremna da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

Kako je saopštio kosovski premijer, Aljbin Kurti, kosovska vlada je u koordinaciji sa međunarodnmim partnerima, “zbog velike kampanje dezinformisanja koju vodi Beograd” odgodila početak primene odluke o preregistraciji i ličnim dokumentima za 1. septembar.

Radio Slobodna Evropa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.