22:32, 04.12.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

OEBS: Diskusija o menjanju društvenih normi o rodno zasnovanom nasiljuMisija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu organizuje okrugli sto na temu menjanja društvenih normi koje se tiču rodno-zasnovanog nasilja,  u okviru kampanje „Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja“.

oebs-diskusija-o-menjanju-drustvenih-normi-o-rodno-zasnovanom-nasilju

Twitter

Na okruglom stolu koji biti održan sutra u Kosovskoj Mitrovici, biće promovisani rezultati OEBS-ove „Ankete o dobrobiti i bezbednosti žena na Kosovu“, koja obuhvata pregled obrazaca porodičnog nasilja, kao i pravni i institucionalni kontekst i stavove prema pitanju rodno-zasnovanih uloga.

Zamenik šefa Misije OEBS-a na Kosovu Kilijan Val, će održati uvodni govor i biće prisutan tokom diskusije koja će se baviti pitanjem, kako osigurati bezbednost žena na Kosovu, navodi se u saopštenju Misije OEBS na Kosovu.

Nalaze ankete predstaviće viša savetnica Misije OEBS-a na Kosovu Agnješka Stolarčik.

Osnovna tema diskusije će biti načini na koje je moguće pokušati da se promene stavovi o nasilju u okviru porodice i zašto se treba suprotstaviti stanovištima da je porodično nasilje „privatna stvar“.

Odbornica u SO Severna Mitrovica i predstavnica Koordinacionog mehanizma za nasilje u porodici Danijela Vujičić, govoriće o tome kako se boriti protiv opšteprihvaćenih ideja o nasilju koje se ponavlja.

Izvršna direktorica NVO „Žensko Pravo“ Ružica Simić, govoriće o ulozi nevladinih organizacija u bavljenju porodičnim nasiljem.

„Diskusija će biti informativna, usredsređena na zapanjujuće nalaze i brojeve u okviru ankete koji daju jasnu sliku situacije sa kojom se susreću ljudi suočeni sa pretnjom porodičnog nasilja na Kosovu“ – navedeno je u saopštenju.


Tagovi: OEBS

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije