OEBS predstavio filmove o ljudskim pravima na DokuFest-u

U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma „DokuFest“ koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu sinoć je predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova ...
Image

Dokumentarni filmovi su rezultat dva filmska kampa, koje organizuju Misija OEBS-a i DokuFest, sa 20 mladih žena i muškaraca iz Novog Pazara, Podgorice i Prištine. 

Mentori učesnicima bili su nagrađivana režiserka Bljerta Zećiri, režiser Ljeart Rama i Erol Biljibani, šef obrazovnog odeljenja DokuFesta – DokuLab.

Kroz proces zajedničkog snimanja filmova, učesnici su proizveli svoje dokumentarne filmove o izazovima sa kojima se suočavaju nedovoljno zastupljeni članovi društva. Svaki film iznosi čvrsta gledišta autora o istraženim temama, koje se kreću od eksperimentalnog posmatranja skupljača konzervi koji živi u ekstremnom siromaštvu do priče o ženi na putu do pronalaska prave sebe.

„Zajedno sa DokuFestom, ove godine smo mladim ljudima omogućili forum za razgovor o jednakim mogućnostima i zajedničkim problemima i pomogli im da prošire znanje i razviju veštine za aktivnu ulogu u društvu“, rekao je ambasador Majkl Devenport, šef Misije OEBS-a u Kosovo. 

„Osnaživanjem i razvojem kapaciteta različitih grupa kroz ove projekte, cilj nam je da podstaknemo umrežavanje i međudruštvenu saradnju među mladim ljudima koji svojim ličnim primerom žele da unaprede dijalog i ljudska prava“, pojasnio je dalje.

Događaj je nastavak dugogodišnje saradnje između OEBS-a na Kosovu i DokuFest-a, gde svake godine Misija pruža podršku događajima na teme kao što su mladi, rodna ravnopravnost, medijska i informaciona pismenost.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.